ZLOČINI U PAKRAČKOJ POLJANI

Jarnjak: Ne znam, ne sjećam se

18.04.2012 u 12:01

Bionic
Reading

'Ne sjećam se. Ne znam', bile su najčešće riječi Ivana Jarnjaka na suđenju Tomislavu Merčepu osumnjičenom za ubojstva 43 civila na pakračkom području. Jarnjak je, u vrijeme kada su se zločini dogodili, obnašao funkciju zamjenika ministra unutarnjih poslova Ivana Vekića, dok je Merčep bio Vekićev osobni savjetnik

Jarnjak je kazao da je MUP imao određena saznanja o događajima u Pakračkoj Poljani te da je po njima radio, obavio svoj posao i pripremio dokumentaciju za suđenje, koje je, istaknuo je, završilo kako je završilo. Naveo je također da je bilo problema oko izvida u tom slučaju zbog borbenih aktivnosti na tom području, kao i zbog činjenice da je teren jedno vrijeme bio pod okupacijom. Upitan sjeća li se kada je i je li Merčep imenovan zapovjednikom pričuvne postrojbe MUP-a, bivši zamjenik ministra policije, koji je kasnije i sam postao ministar, rekao je da ne zna da je Merčep ikad imenovan zapovjednikom.

'Jedini koji je bio imenovan bio je Mladen Markač, i to kao zapovjednik Specijalne policije', prisjetio se da je Merčepova dužnost kao savjetnika bila briga oko udruge branitelja Domovinskog rata.

Jarnjak se, međutim, nije mogao sjetiti koja policijska postaja bila nadležna za Pakračku Poljanu i tko je zapovijedao pričuvnom postrojbom MUP-a u Pakračkoj Poljani. U jednoipolsatnom svjedočenju Jarnjak je, kao svjedok obrane, naveo da nikakve posebne izvještaje nije dobivao te da su izvješća iz cijele Hrvatske stizala u Operativni centar u MUP-u koji je radio 24 sata dnevno.

'Ukoliko je bilo posebnih potreba, onda bi se kontaktiralo Krim, zatim Prometnu ili neku drugu policiju. Dužnosnici u vrhu MUP-a dobivali su dnevni bilten stanja na bojišnicama', istaknuo je Jarnjak i dodao da bi sva dokumentacija trebala biti arhivirana u MUP-u, kao i svi telefonski razgovori koji su se obavljali s Operativnim centrom jer su bili snimani. Upitan sjeća li se da su se u izvještajima/biltenima spominjala Merčepova postrojba u Pakračkoj Poljani, Jarnjak je odgovorio da se ne sjeća te da nije imao posebnih saznanja.

'Želio bih dodati da je MUP u listopadu 1991. godine formirao Odjel za istraživanje ratnih zločina koji je bio pod kriminalističkom policijom, ali se ne sjećam tko je bio na njegovom čelu', kazao je Jarnjak. Govoreći o odnosu MUP-a i HV-a na terenu naveo je da je načelno uvijek bio imenovan jedan zapovjednik koji je vodio pojedinu akciju. 'U većini slučajeva bila je to osoba iz vojne hijerarhije', kazao je Jarnjak priznavši da je u početku znalo biti problema u koordinaciji među njima (MUP-om i HV-om, op. a.).

'Ne znam što je Merčep radio na terenu jer o tome me nije bio dužan obavještavati, a ni sam ministar mi nije znao govoriti što radi njegov savjetnik', pojasnio je. Upitan kako zna da je Merčep bio negdje na terenu, Jarnjak kaže da ga je viđao na televiziji, ali se nije mogao sjetiti u kojim prigodama je to bilo. Naposljetku je dodao da on i Merčep nisu osobno komunicirali sve do početka 1992. godine, kada su započeli prikupljati dokumentaciju za pričuvni sastav MUP-a. Za postrojbu koja je sebe nazivala merčepovci kazao je da je čuo u Gospiću 1991. godine kada je sudjelovao u pregovorima oko preuzimanja vojarne JNA.

'U Pakračkoj Poljani nikad nisam bio i s događajima u njoj ne mogu povezati Tomislava Merčepa. Također ne znam da je tamo bio zatvor niti da su odvođene određene osobe. Što se tiče leševa, ti detalji nisu dolazili do vrha MUP-a, to je radila krim-policija', zaključio je Jarnjak.

Suđenje se nastavlja u 12 sati svjedočenjem bivšeg ministra policije Ivana Vekića.