dobra vijest

Japanski učenici ponovno se vraćaju u školu; nastava počinje u travnju

20.03.2020 u 15:26

Bionic
Reading

Japanski ministar obrazovanja Koichi Hagiuda rekao je u petak da vlada neće produžiti zahtjev za zatvaranjem škola nakon proljetnih praznika, što će omogućiti da se u travnju počne odvijati nastava

Premijer Shinzo Abe prošlog je mjeseca zatražio zatvaranje osnovnih i srednjih škola te visokoškolskih ustanova do proljetnih praznika krajem ožujka kako bi suzbio širenje koronavirusa.

"Što se tiče potpunog zatvaranja škola do proljetnih praznika, što je zatražila vlada, dogovorili smo se da to nećemo produžiti", rekao je Hagiuda novinarima nakon sastanka posebnog tima za borbu protiv koronavirusa.

Zatvaranje škola kritizirano je kao nelogično i rizično jer su deseci tisuća učenika morali biti smješteni u prostore dječjih vrtića.

Abe je, pozvavši se na mišljenje stručnjaka, rekao na sastanku da organizatori događanja moraju ostati oprezni pri organizaciji većih okupljanja.

Panel stručnjaka koji formulira japanski odgovor na epidemiju koronavirusa preporučio je u četvrtak da se izbjegavaju velika okupljanja i zatvorena područja koja mogu pridonijeti širenju zaraze.

Prema novinskoj agenciji Kyodo, u Japanu su ukupno potvrđena 1693 slučaja zaraze, uključujući zaražene na kruzeru Diamond Princess, dok je umrla 41 osoba.