UBOJITI STRES

Japanski menadžeri umiru prije radnika

07.03.2012 u 13:27

Bionic
Reading

Japanski menadžeri i direktori tvrtki umiru ranije u odnosu na ostale radnike, jer im je rad važniji od zdravlja, objavili su znanstvenici u srijedu

Stručnjaci koji su analizirali zdravstvene kartone Japanaca umrlih između 1980. i 2005. otkrili su da menadžeri imaju 1,7 puta veći rizik od umiranja prije 60. godine od radnika zaposlenih u trgovini, uslugama, poljoprivredi, prometu ili poslovima sigurnosti.

Predvođeni Kojiem Wadom sa Medicinskog fakulteta sveučilišta Kitasato, oni su utvrdili da se smrtnost od raka, moždanog i srčanog udara povećala nakon 2000., a za ostale radnike se smanjila.

'Svaki Japanac sa zdravstvenim osiguranjem može otići u bolnicu pa je pitanje zbog čega menadžeri umiru ranije? Odgovor je u tome što odgađaju odlazak u bolnicu', rekao je profesor Wada.

'Oni nemaju vremena otići k liječniku čak i kad osjećaju simptome. Zbog toga umiru od uznapredovalog raka, nerijetko s metastazama, i umiru bez da su počeli s liječenjem', objasnio je.

Znanstvenici, koji su svoju studiju objavili u časopisu British Medical Journal, smatraju da je ta pojava povezana s dugogodišnjom gospodarskom stagnacijom Japana nakon azijske gospodarske krize krajem 90-ih godina 20. stoljeća.

I stopa samoubojstava menadžera skočila je nakon 2000., a za ostale radnike ostala ista. 'Menadžeri su izloženi većem riziku i vode neuredniji život, nemaju vremena za tjelovježbu, spavanje... Unatoč većim plaćama, žive nezdravijim načinom života', rekao je Wada.