nove komplikacije

Japanka drugi put pozitivna na koronavirus; hrvatski stručnjak objasnio kako je to moguće

27.02.2020 u 10:34

Bionic
Reading

Četrdesetogodišnja žena iz Osake u zapadnom Japanu, koja radi kao turistički vodič, ponovno je oboljela od koronavirusa, što je prvi takav slučaj. Test, koji je pozitivan, napravila je drugi put u srijedu zbog grlobolje i boli u prsima

Prvi put testirala se 29. siječnja i bila je pozitivna na koronavirus te je bila u bolnici do 1. veljače. Na drugom testiranju, 6. veljače, nalaz je bio negativan.

Riječ je o prvom takvom slučaju u Japanu, dok ih je bilo nekoliko u Kini, u kojoj je od koronavirusa oboljelo oko 80.000 osoba i umrlo njih oko 2800, piše The Guardian.

'Jednom kad se osoba zarazi virus može ostati u stanju mirovanja s minimalnim simptomima, a zatim može doći do pogoršanja ako nađe put u pluća', rekao je profesor Medicinskog fakulteta Sveučilišta u New Yorku (NYU) Philip Tierno te dodao kako se još dosta toga o njemu ne zna.

Broj zaraženih u Japanu popeo se sa 16 na 68, a umrlo ih je sedam, uključujući četvero pacijenata s broda Diamond Princess. U Tokiju će se velika okupljanja i sportski događaji otkazati ili skratiti na dva tjedna, dok će se Olimpijske igre 2020. održati. Kako bi se smanjilo širenje zaraze, zatvaraju se škole u pogođenim područjima.

Da je moguće ponovno se zaraziti koronavirusom nakon što se već jednom preboli potvrdio je i ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak koji je kazao da na neke bolesti postoji trajni, doživotni imunitet, dok na druge, poput gripe, kratkotrajni.

'Ako drugi put obolite od istog tipa virusa, ta bolest je puno blaža. Za koronavirus nemam taj odgovor jer imamo tek 2.000 oporavljenih i službeno još nemamo podatke o osobama koje su se ponovno zarazile koronavirusom. Ali, sasvim smo sigurni da postoji imunitet jer je on detektiran, odnosno detektirana su antitijela', kazao je Capak, javlja Slobodna Dalmacija.

Testiranje može biti pozitivno, kaže, a da osoba nema nikakve simptome, zbog toga je i CDC prije nekoliko dana promijenio definiciju bolesti gdje se kaže da ako je nalaz na koronavirus pozitivan, iako osoba nema simptome, i to se broji kako pozitivni slučaj infekcije.