KOBNE POSLJEDICE

Japanci masovno protiv ponovnog uključenja reaktora

27.06.2011 u 12:12

Bionic
Reading

I po cijenu da već ovoga ljeta ostanu bez struje i da im ona poskupi, gotovo 70 posto Japanaca protivi se ponovnom uključenju nuklearnih reaktora koji su još na popravku, pokazuju rezultati ankete objavljene u ponedjeljak

Javnost se sve više boji nuklearne energije zbog krize u elektrani Fukushima Daiichi, u kojoj radnici nastoje obuzdati curenje radioaktivnosti iz reaktora u kojima je došlo do taljenja nakon što su zbog potresa i cunamija 11. ožujka otkazali rashladni sustavi.

Proizvodnja električne energije smanjena je jer su izvan pogona Fukushima i druge elektrane te je izgledno da će nestajati struje zbog veće potrošnje ljeti.

Od 54 japanska komercijalna nuklearna reaktora, izvan pogona je njih 35, od toga šest u Fukushimi, 240 kilometara sjeverno od Tokija.

Prije krize Japan je iz nuklearki dobivao 30 posto električne energije, a taj se broj smanjio na 20 posto u svibnju.

Istraživanje poslovnoga dnevnika Nikkeija pokazalo je da 47 posto ljudi želi smanjenje broja nuklearnih elektrana, što je za pet posto više nego u svibnju.

Šezdeset posto Japanaca želi i to da premijer Naoto Kan do kraja kolovoza da ostavku. Japan se muči s obnovom i nuklearnom krizom i to je samo još jedan oblik pritiska na nepopularnoga dužnosnika da ispuni obećanje i ode.