ŠETAO PREKO BREGANE

Japanca na putu oko svijeta zaustavili i protjerali iz Hrvatske

Bionic
Reading

Japanac Ushi Yama Susumu koji je odlučio autostopom, besplatno, proputovati čitav svijet zaustavljen je u Hrvatskoj. Na svom dugogodišnjem proputovanju svijetom prije nekoliko dana našao se i u Hrvatskoj gdje je uhićen prije tri dana na hrvatsko-slovenskoj granici

Ushi Yama Susumu je prije četiri godine krenuo je na put oko svijeta autostopom. Nakon što je proputovao cijelu Aziju, sjevernu Afriku i veći dio Europe, prije par mjeseci stigao je i do Hrvatske. Brojne hrvatske obitelji rado su ugostile 40-godišnjeg avanturistu. No Hrvatska mu, čini se, neće ostati u dobru sjećanju, a ni on hrvatskoj policiji. Naime, Japanac je na svom blogu 1. studenog napisao kako ga je u Hrvatskoj uhitila granična policija.

Tragom te informacije doznali smo od zagrebačke policije kako je Sausumu uhićen na graničnom prijelazu Bregana jer je pješice pokušao prijeći hrvatsko-slovensku granicu na 'mjestu na kojem se granica ne prelazi', kažu u policiji. Doveden je potom u službene prostorije, odveden sucu za prekršaje te mu je određena zaštitna mjera protjerivanja iz Hrvatske na sedam mjeseci te je bio dužan u roku od pet dana napustiti Hrvatsku.

Susumu na svom blogu nije iznio svoju verziju priče, a mi pretpostavljamo kako je u četiri godine puta oko svijeta naučio propisno prelaziti međudržavne granice. No ne isključujemo mogućnost da je nesretni turist mislio kako je Hrvatska u schengenskom režimu te kako se granica sa Slovenijom može samo prešetati.

'Cilj mi je obići svijet autostopirajući. Ponekad završim u mjestu gdje nisam planirao, jednostavno tamo gdje staje vozač kojega sam ustopirao. Pošao sam na put prije četiri godine i dosad sam obišao gotovo cijelu Aziju, Europu i sjevernu Afriku. Želim vidjeti što više mjesta, bilo da se radi o velikim gradovima ili malenim selima, sve me zanima. Kada biram sljedeću destinaciju, pogledam na kartu i odaberem prvo mjesto na koje mi pogled padne', ispričao je u rujnu Ushi Yama Susumu novinaru požeškog portala 034.

Pustolov iz dalekog Japana svijetom putuje bez novca, autostopom. Preko interneta si pronalazi obitelji koje će mu na dan ili dva pružiti smještaj u svom domu, a nerijetko ide i od vrata do vrata tražeći prenoćište. Nakon četiri godine putovanja stigao i u Hrvatsku. Obišao je Varaždin, Čakovec, Koprivnicu, Bjelovar, Daruvar, Osijek, Vinkovce, Vukovar, Đakovo, Slavonski Brod i Požegu, no njegovo je putovanje, po svemu sudeći, okončano danas u Zagrebu.