imaju 125 milijuna stanovnika

Japan želi osigurati pola milijarde doza cjepiva

28.08.2020 u 13:25

Bionic
Reading

Na dan kada je najavio ostavku zbog zdravstvenih problema, japanski premijer Shinzo Abe najavio je kako će Japan osigurati cjepivo za COVID-19 za sve građane do prve polovice 2021. godine

Japan ima oko 125 milijuna stanovnika, no država će osigurati 521 milijun doza pet različitih cjepiva. Kao i druge bogate zemlje, Japan potpisuje više ugovora jer bi neka cjepiva mogla propasti u kliničkim ispitivanjima ili zahtijevaju više od jedne doze.

"Morate se ravnomjerno kladiti da vam se ne dogodi da ne dobijete ništa," kazao je direktor Japanskog nacionalnog instituta za javno zdravstvo Tomoya Saito.

Dio analitičara smatra kako žurba Japana da osigura zalihe u velikoj mjeri vođena političkom željom da se pokaže svijetu kako su potpuno posvećeni olimpijskim igrama koje bi se idućeg ljeta trebale održati u Tokiju.

"Plan je, nadati se čudu i onda iskoristiti to čudo", rekao je Michael Cucek, profesor politologije na Sveučilištu Temple u Japanu. "Ali vremenski okvir za to postaje sve uži i uži."

Dužnosnici ministarstva zdravlja i kabineta Ureda nisu odgovorili na upite je li ovaj potez da se osigura cjepivo povezan s Olimpijskim igrama.

Glavni tajnik kabineta Yoshihide Suga ranije je rekao da Japan surađuje s organizatorima OI na tome kako nastaviti s Igrama, vežući svoj trud s potrebom da se osigura cjepivo.

Abe se obvezao da će povećati kapacitet ispitivanja na 200.000 dnevno, zajedno s osiguravanjem zaliha cjepiva. Također, je rekao da će zabrana putovanja u Japanu, jedna od najstrožih na svijetu, biti smanjena 1. rujna.

Od tog datuma stranci koji imaju vizu mogu napustiti i ponovno ući u zemlju, uz prethodno odobrenje. Oni također, moraju pokazati negativan rezultat koronavirusnog testa u roku od 72 sata nakon povratka u Japan.

Na OI u Tokiju nastupit će oko 11.000 sportaša, a očekuje se i oko 600.000 posjetitelja.

Održavanje Olimpijskih igara zahtijeva "masovne količine djelotvornog cjepiva", rekao je Kenji Shibuya, direktor Instituta za zdravlje stanovništva na King's Collegeu u Londonu.

Održavanje Olimpijskih igara u pandemiji bit će veliki logistički izazov, jer će sportaši morati trenirati i putovati na događaje, a tisuće navijača planira doputovati u Japan.

"Vrlo, vrlo bitan faktor bit će kada će učinkovito cjepivo biti spremno i kako će se distribuirati," rekao je guverner Tokija Yuriko Koike za Reuters.

"Dat ćemo sve od sebe da spriječimo koronavirusne infekcije ovdje u Japanu i također da pozdravimo sportaše iz cijelog svijeta," dodao je.

Shinzo Abe, najdugovječniji premijer u japanskoj povijesti, u petak je objavio svoj odlazak s te funkcije zbog zdravstvenih problema, završivši time svoj mandat na čelu treće najveće svjetske ekonomije u kojem je pokušavao vratiti gospodarski rast i ojačati vojsku.