GUŽVA NA DALEKOM ISTOKU

Japan naredio presretanje sjevernokorejske rakete

30.03.2012 u 13:37

Bionic
Reading

Japan je u petak naredio vojsci da presretne raketu koju Sjeverna Koreja planira ispaliti idući mjesec ako ona bude izravna prijetnja Japanu što vlada drži malo vjerojatnim

'Ne očekujemo da će pasti na naš teritorij. Želimo da naša javnost nastavi svakodnevni posao i život', rekao je predstojnik vladina ureda Osamu Fujimura na redovitoj konferenciji za novinare i poručio da će 'Vladin ured, za svaki slučaj, poduzeti mjere opreza'.

Komunistička izolirana Sjeverna Koreja najavila je da će putanja rakete ići južnom stranom i neće utjecati na susjedne zemlje.

Ministar obrane Naoki Tanaka rekao je da će Japan rasporediti Aegis, razarače opremljene radarom s presretačima Standard Missile-3 u Japanskom te Istočnokineskom moru, a na tlu presretače Patriot Advanced Capability-3 na nekim južnim otocima te u području Tokija.

Presretače će ispaliti jedino ako se učini da će sjevernokorejska raketa ili njezini dijelovi pasti prema japanskom teritoriju i prijetiti ljudima i imovini.

Sličnu je naredbu Japan objavio i u travnju 2009. kada je Sjeverna Koreja ispalila raketu preko Japana, no Tokio nije aktivirao presretače.

Službeni Pjongjang najavio je lansiranje rakete sa satelitom u meteorološke svrhe o 100. obljetnici rođenja Kim Il-Sunga, osnivača komunističke Sjeverne Koreje i prvog u dinastiji Sung koja vodi tu siromašnu zemlju. Sjedinjene Države i njihovi saveznici optužuju Pjongjang da zapravo kani lansirati balistički projektil čime će prekršiti rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a.

Ispaljivanje rakete najavljeno je između 12. i 16. travnja.