REPOVI AFERE PATRIA

Janšina stranka traži odštetu zbog izgubljenih mandata

06.09.2016 u 12:55

Bionic
Reading

Vodeća slovenska oporbena stranka zatražila je od države odštetu od 886.257,37 eura zbog afere Patria koja je po njezinoj ocjeni presudno utjecala na rezultate izbora 2011. i 2014., a na kojima je Slovenska demokratska stranka (SDS) koju vodi Janez Janša ostvarila slabiji rezultat od očekivanoga

'Zatvaranjem Janeza Janše, nezakonitom i pristranom presudom te kasnijim nezakonitim postupcima protiv našeg predsjednika našoj je stranci uz ostalo nanesena i velika materijalna šteta', navela je najveća oporbena stranka u sadašnjem parlamentarnom sazivu u vezi tužbe protiv države, s odštetnim zahtjevom koji je predala sudu.

Janša je zbog afere iz vremena kad je bio premijer, a kad je navodno prihvatio obećanje finskog proizvođača oklopnih vozila o isplati višemilijunske provizije odnosno mita njemu i njegovoj stranci, ako ta tvrtka dobije ugovor vrijedan 238 milijuna eura za opremanje slovenske vojske, najprije bio pravomoćno osuđen na dvije godine zatvora.

Izdržao je polovicu te kazne, no oslobođen je nakon godine dana, a vraćen mu je i zastupnički mandat, nakon što je ustavni sud presudu ukinuo i naložio ponovni sudski postupak do kojeg nije došlo zbog zastare predmeta.


Stranka je visinu odštete koju traži od države u postupku pred okružnim sudom u Ljubljani izračunala na temelju broja zastupničkih mjesta koja je zbog spomenute afere i Janšina zatvaranja navodno izgubila na prijevremenim izborima 2011. i 2014. Kao polazište za izračun koliko su mandata mogli dobiti uzeti su parlamentarni izbori 2008. te predizborne ankete prije Janšina zatvaranja.

Prema izbornom zakonu nakon parlamentarnih izbora svaka stranka koja uđe u parlament temeljem broja zastupničkih mandata dobiva točno određenu svotu po glavi zastupnika, čime kompenzira troškove koje je imala u predizbornoj kampanji.

Janša je u dva navrata vodio slovensku vladu, a sudski postupak u kojemu je osuđen od samoga je početka nazivao politički motiviranim.
Materijalnu odštetu koju bi stranka mogla dobiti od države trebali bi namiriti oni koji su u pravosudnom sustavu utjecali na nepravednu presudu koju su poništili ustavni suci, kažu u Janšinoj stranci te pritom navode imena i prezimena tužitelja, sudaca i predsjednika Vrhovnog suda.