SLOVENSKI MEDIJI

Janšin izbor za mandatara skoro neupitan

27.01.2012 u 14:59

Bionic
Reading

Slovenski parlament u subotu će glasovati o Janezu Janši kao mandataru za sastav nove vlade, pri čemu je njegov izbor gotovo neupitan jer je već osigurao parlamentarnu većinu, ali će njegova vlada djelovati u vrlo nestabilnim političkim i gospodarskim okolnostima, procjene su slovenskih medija.

"Slovenija dobiva Janšu za premijera u teškom trenutku. Cijela Europa se koncentrira na štednju kao izlaz iz dužničke krize iako su svi svjesni da to nije rješenje za EU i da nema pravih ideja što u takvoj situaciji napraviti", navodi ljubljanska "Mladina" u svom novom broju od petka.

Tjednik blizak strankama ljevice smatra da je Janšina potvrda u parlamentu formalnost nakon što je njegovu kandidaturu za mandatara nove vlade podnijelo 50 zastupnika pet stranaka i potpisalo koalicijski ugovor o djelovanju nove vlade koja bi mogla biti poznata kroz dva tjedna. Uz to, ugovor o suradnji s novom vladom potpisala su dva predstavnika manjina, čime je stvorena uvjerljiva parlamentarna većina od 52 zastupnika u zakonodavnom tijelu s 90 zastupničkih mjesta.

Parlament je u četvrtak, uz protivljenje Socijalnih demokrata (SD) Boruta Pahora i zastupnika Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića, dviju stranaka koje ostaju u "konstruktivnoj oporbi", prihvatio i nov zakon o vladi "skrojen" po potrebama Janšine koalicije.

Novim je rješenjem broj ministarstava smanjen s 15 na 11, što nova parlamentarna većina obrazlaže racionalizacijom jer su neka ministarstva "spojena" u jedno. Na burne političke i stručne reakcije naišlo je, međutim, rješenje o uključivanju državnog tužiteljstva u okvir ministarstva unutarnjih poslova i pravosuđa koje će oporba osporavati na ustavnom sudu, dok su kulturni djelatnici pokrenuli peticiju kojom prosvjeduju protiv spajanja do sada samostalnog ministarstva kulture u ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i športa.

Ljubljanski dnevni list "Dnevnik" navodi da bi rješenje po kojemu će državno odvjetništvo ubuduće biti u nadležnosti ministarstva unutarnjih poslova mogući uvod u "policijsku državu" jer će budući ministar, možda iz premijerove stranke, u svojim rukama imati preveliku moć te da to nije dobro rješenje za stupanj vladavine prava u Sloveniji u sadašnjem trenutku.

Tjednik "Mladina" smatra upitnim najave proračunskih rezova od čak 800 milijuna eura u ovoj godini, koje spominju programski dokumenti buduće vlade. Isto tako, tjednik iznosi da vlada koju je vodio Janša u mandatu 2004-2008 nije provela reforme za jačanje konkurentosti i to u mnogo povoljnijim gospodarskim prilikama. Zato tjednik sadašnje Janšine najave o štednji, investicijskim olakšicama, ali i poreznom rasterećenju viših plaća, smatra pogodovanjem "financijski najmoćnijim" društvenim kategorijama, što bi u vrijeme opće krize moglo uzrokovati velika protivljenja.

Prema ocjenama slovenskih medija, Janša bi se kao premijer mogao naći u problematičnom odnosu s predsjednikom države Danilom Tuerkom. Njemu ove godine ističe prvi mandat, a odnosi sadašnjeg predsjednika države s budućim premijerom i njegovom strankom već su duže vremena napeti. Uz to, Tuerk je nakon neuspjeha Zorana Jankovića kao svog prvog kandidata za premijera, te nakon što stranke nisu prihvatile mogućnost da "tehnički" mandatar postane bankar Marko Voljč, izrazio sumnju u "puni legitimitet" Janše kao mandatara nove vlade jer još nije završen sudski postupak u korupcijskoj aferi Patria, u kojemu je Janša jedan od suoptuženih.