SPORNI CITAT

Janša zbog Hrvatske dobio policijski poziv

24.06.2009 u 11:55

Bionic
Reading

Bivši slovenski premijer Janez Janša prihvatit će poziv za policijsko saslušanje za koje je ustvrdio da je "osveta" ministrice unutarnjih poslova Katarine Kresal, koja je pak Janša odgovorila da je premašio svaku mjeru političkog dostojanstva

"Ako poziv ne bude povučen, doći ću na saslušanje jer smo pred zakonom svi jednaki", izjavio je Janša za Slovensku televiziju.

Vladu je Janša optužio da istragom protiv njega pokušava pozornost javnosti skrenuti s pravih pitanja ekonomske krize, a ministricu Kresal optužio da se njemu "osvećuje".

Janša je osumnjičen da je lani u televizijskom nastupu citirao sadašnju ministricu koja je navodno na zatvorenom sastanku vlade i predsjednika oporbenih stranaka u jesen 2007., izjavila da granični prijepor s Hrvatskom neće biti riješen još najmanje deset godina te je stoga Janša pogriješio gubeći vrijeme s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom na razgovore o predaji graničnog spora Međunarodnom sudu pravede (ICJ) u Den Haagu.

Borut Pahor i Katarina Kresal

To se navodno događalo na sastanku vlade koji je Janša vodio s tadašnjom oporbom, na kojem je Kresal zastupala svoju stranku Zares.

Janša je taj citat iskoristio u jednoj televizijskoj emisiji tijekom lanjske predizborne kampanje, prije dolaska sadašnje vlade lijevog centra, kada je optužio ljevicu da je promijenila svoja gledišta o graničnom sporu s Hrvatskom na koji je, za razliku od njega, gledala vrlo ležerno.

Promjena je nastupila, tvrdi Janša, kada je Pahorova vlada došla na vlast i blokrala hrvatske pristupne pregovore zbog graničnog prijepora.

Janša negira da su zapisnici predsjednika političkih stranaka s premijerom o Hrvatskoj službena tajna. Iz prosvjeda je odbio u utorak doći na sastanak premijera Pahora s predsjednicima oporbenih stranaka na temu spora s Hrvatskom.

"Isti dana dobio sam poziv vlade na sastanak o odnosima s Hrvatskom i poziv policije na saslušanje jer sam na televiziji citirao sadašnju ministricu unutarnjih poslova na jednom prijašnjem sastanku na istu temu", rekao je Janša za Slovensku televiziju.

Dodao je da će odsad razmisliti hoće li dolaziti na sastanke stranačke koordinacije o odnosima s Hrvatskom koje saziva Pahor.

Kresal je oštro odgovorila Janši tvrdnjom da s njegovom prijavom policiji nema nikakve veze, prenijeli su slovenski mediji.

"Takvu iskontruiranu tvrdnju o političkoj zavjeri može reći samo netko tko nema osjećaja za vrijeme, mjeru i političko dostojanstvo. Ja kao ministrica ne utječem na rad policije i ne miješam se u konkretne postupke", rekla je Kresal.

Ne navodeći pojednosti, policija je rekla da je riječ o predkaznenom i postupku i potvrdila da će Janša idući tjedan doći na policijsko saslušanje u pratnji svoga odvjetnika.

Za odavanje službenih podataka zakonom je propisana kazna do tri godine zatvora.