SLOVENSKA POSLA

Janša zaziva 'drugu slovensku republiku'

11.05.2009 u 09:32

Bionic
Reading

Bivši slovenski premijer i šef opozicije Janez Janša osvojio je na kongresu svoje Slovenske demokratske stranke još jedan četverogodišnji predsjednički mandat, uz oštru kritiku polugodišnje vladavine Boruta Pahora i uz poziv na uspostavu 'druge slovenske republike'

Janša je posebno kritičan kada je riječ o odgovoru Pahorove vlade na svjetsku gospodarsku i financijsku krizu, uvjeravajući kako je Sloveniju moguće voditi 'bitno bolje'. Pahorova vlada, misli Janša, prema krizi se odnosi kao prema prolaznoj oluji koja će prije ili kasnije proći. 'To je potpuno pogrešan pristup', smatra Janša, tvrdeći da Slovenija ide u potpuno pogrešnom pravcu, prenosi Novi list.

Janša je ponovo za gubitak izbora u rujnu prošle godine optužio tajanstvene centre moći koji su raznim aferama potkopali šanse njegove stranke na izborima, zbog čega su na volju birača utjecali 'laž i prijevara'. 'A tko pobijedi na izborima pomoću laži i prijevare, i vlada na takav način', optužuje Janša.
Njegova će stranka predložiti ustavne promjene kojima je cilj reforma pravosuđa i zaštita referendumske volje građana, decentralizacija države i zabrana veličanja totalitarnih režima i simbola, uvođenje obavezne srednje škole, ali i olakšavanje procedure raspisivanja prijevremenih izbora, budući da je Janša uvjeren da do sljedećih izbora neće morati čekati četiri godine.

Na Janšine najave prijevremenih izbora i pozive na uspostavu 'druge slovenske republike' odmah je žestoko uzvratila vladajuća koalicija. Predsjednica LDS-a i ministrica unutarnjih poslova Katarina Kresal upozorila je na odgovornost Janšine vlade za sadašnje gospodarske prilike, dok je Pahorov zamjenik u SD-u Patrick Vlačič poručio Janši da nikakve ustavne promjene Sloveniji nisu potrebne. Dok Vlačič podsjeća da je i Pahor već govorio o drugoj slovenskoj republici, ali u drugačijem kontekstu, predsjednik DeSUSa Karl Erjavec ocjenjuje da 'druga republika nije potrebna, jer je i prva uspješna'. Najžešće su na Janšine izjave odgovorili iz liberalnog Zaresa, označivši ih 'ekstremnim idejama', a Janšu su nazvali ekstremistom.