mandatar

Janša u parlament uputio listu ministara buduće vlade

06.03.2020 u 22:13

Bionic
Reading

Mandatar za sastav nove slovenske vlade Janez Janša uputio je u parlament u petak kasno navečer listu ministrica i ministara dogovorenu među četiri koalicijske stranke u budućoj vladi, a parlament bi o vladi kao cjelini mogao glasovati za deset ili 11 dana

Kandidati će se idućeg tjedna predstaviti matičnim parlamentannim odborima idućeg tjedna, a glasovanje o vladi kao cjelini predviđeno je za početak tjedna nakon toga, 16. ili 17. ožujka.

Kako bi nova vlada počela s radom treba većinsku potporu prisutnih zastupnika u Državnom zboru sa 90 zastupnika.

Kandidati koji prije toga ne prođu na saslušanju pred matičnim odborima mogu naknadno mogu biti zamijenjeni drugima, a za početak funkcioniranja vlade ona mora imati barem dvije trećine predviđenih ministara.

Janša je za premijera buduće vlade potvrđen početkom tjedna. Njegova Slovenska demokratska stranka (SDS) sa 26 mandata u sadašnjem sastavu parlamenta dobila je u dogovoru s koalicijskim partnerima najviše resora, i to najvažnije, dok su ostali pripali Stranci modernog centra (SMC), demokršćanskoj Novoj Sloveniji (NSI) i Demokratskoj stranci umirovljenika (DESUS).