'SLOVENIJA MOŽE BOLJE'

Janša: Skratimo agoniju izborima najesen

01.07.2011 u 16:20

Bionic
Reading

Slovenski oporbeni čelnik i bivši premijer Janez Janša izrazio je u petak zabrinutost političkim i ekonomskim stanjem u državi te se zauzeo za to da se prijevremeni izbori održe već ujesen

'Opća kriza i nestabilnost nakon tri godine mandata sadašnje vlade dobivaju alarmantne dimenzije, a s obzirom na dug i deficit Slovenija ubrzano ide u prilike koje sada možemo pratiti u Grčkoj', rekao je Janša na konferenciji za novinare.

Janša je potvrdio jučerašnju izjavu premijera Boruta Pahora o njihovu zatvorenom sastanku ovog tjedna, ali je odbacio Pahorove najave održavanja parlamentarnih izbora tek u proljeće sljedeće godine, te mogućnost da se dvostranačka vlada lijevog centra, koja je izgubila većinu u parlamentu izlaskom stranke Zares početkom tjedna, uz konstruktivni pristup oporbe do tada održi.

Sadašnju političku krizu treba rasplesti još prije trotjedne parlamentarne stanke koja počinje sredinom srpnja, kako bi se prijevremeni izbori mogli održati već ujesen i tako 'skratila sadašnja agonija', naveo je Janša.

Najavio je da će Slovenska demokratska stranka (SDS), čiji je predsjednik, ovoga tjedna početi objavljivati nacrt mjera potrebnih da država izađe iz krize, pri čemu su spremni na suradnju i sugestije, te da će njen slogan na sljedećim izborima biti 'Slovenija može bolje'. Govoreći o političkim i ekonomskim prilikama, Janša je rekao da je i premijer Borut Pahor svjestan ozbiljnosti krize i potrebe da do izbora dođe što prije, ali da pri tome nema potpore u vlastitoj stranci. Njen najveći dio zbog ideoloških razloga odbija suradnju sa strankama desnog centra, naveo je Janša. Dodao je da su Socijalni demokrati (SD) do sada 'arogantno odbijali' sve njegove ponude i načine kako doći do kraja krize i što skorijih izbora, pa tako i mogućnost formiranja velike koalicije dviju najjačih stranaka.

Govoreći o gospodarskim prilikama i potencijalnim rizicima u koje bi Slovenija mogla ući, Janša je posebno kritizirao namjere sadašnje vlade da po drugi put ove godine dokapitalizira Novu Ljubljansku banku (NLB) iz državnog proračuna. Rekao je da je njegova stranka predlagala čišćenje bilanci banaka od slabih potraživanja formiranjem tzv. 'slabe banke' u čiju bilancu bi se takvi krediti prebacili, ali da je to odbijeno jer bi u tom slučaju, kako je rekao, trebalo imenovati krivce za slabu politiku investiranja i teško naplative kredite koje je NLB davala.