PRIJEDLOZI RJEŠENJA

Janša sazvao krizni sastanak predsjednika stranaka

21.08.2012 u 13:38

Bionic
Reading

Slovenski premijer Janez Janša sazvao je za srijedu popodne novi krizni sastanak s predsjednicima parlamentarnih stranaka i zastupničkih klubova u parlamentu

Janšin ured priopćio je da će na sastanku biti riječi o tome kako je zadnjih tjedana napredovao rad radnih skupina koje nastoje postići politički konsenzus o pitanjima o kojima ovisi izlazak Slovenije iz krize, te prestanak daljnjeg pada kreditnog rejtinga države i vodećih banaka.

Riječ je o prijedlogu rješenja koja se odnose na sanaciju banaka, unošenje fiskalnog pravila u ustav, te način upravljanja državnom imovinom preko posebnog državnog holdinga čije se osnivanje predlaže. Slovenski mediji navode da je i dalje najneizvjesnija realnost unošenja fiskalnog pravila o uravnoteženim državnim financijama bez zaduživanja u ustav, jer za to trenutačno nema potrebne dvotrećinske većine. Ništa manje spornim ostaje i pitanje kako sanirati najveće slovenske banke u državnom vlasništvu.

Premijer Janez Janša izjavio je u razgovoru za novi broj tjednika 'Reporter' koji je blizak vladi da se zalaže za kazneni progon onih koji su krivi za lošu situaciju u bankama i da za njih ne bi smjelo biti zastare kaznene odgovornosti. Janša nije isključio da će na jesen povjerenje svojoj vladi možda dati na glasovanje u parlamentu, kad se bude glasovalo i o rješenjima za koje se zalaže njegova vlada kako bi zemlja izašla iz krize.