GRANIČNI SPOR

Janša: Sanader me pogrešno interpretira

20.01.2009 u 23:29

Bionic
Reading

Bivši slovenski premijer Janez Janša izjavio je u utorak da se u Hrvatskoj pogrešno navodi kako se on s premijerom Ivom Sanaderom dogovorio da se granični prijepor među državama prepusti UN-ovu Međunarodnom sudu pravde (ICJ) sa sjedištem u Haagu, dodavši da je to "samo jedna od mogućnosti"

LJUBLJANA - "Čuo sam nekoliko izjava predsjednika hrvatske Vlade kojima se sugerira kako smo se dogovorili da ćemo neriješeno granično pitanje prepustiti ICJ-u. Takva dogovora nije bilo i nikad nije predstavljen", rekao je Janša, kako je prenijela Slovenska tiskovna agencija STA.

ICJ je spomenut kao mogućnost, ali samo ako se tako dogovori tada osnovano međudržavno povjerenstvo za pripremu arbitraže, rekao je Janša, osvrnuvši se na dogovor postignut potkraj kolovoza 2007. na Bledu. Tada su dvojica premijera nakon sastanka izjavila da će granično pitanje biti prepušteno "trećoj strani", možda i ICJ-u, te da će arbitražu pripremiti međudržavna povjerenstva, što su tada s malim rezervama poduprle i sve političke stranke u Sloveniji.

Nova slovenska Vlada, sastavljena nakon lanjskih parlamentarnih izbora, koju vodi premijer Borut Pahor, zadnjih je mjeseci u više navrata istaknula kako očekuje da će međudržavno povjerenstvo uskoro predstaviti mogućnosti rješenja graničnog pitanja. Također je isticala da je potreban "nov početak" pošto je Slovenija zbog granice blokirala hrvatske pristupne pregovore, te da su poželjni bilateralni razgovori, pri čemu je otvorena i mogućnost povratka na tzv. parafirani sporazum Drnovšek - Račan iz 2001. koji se Bledskim dogovorom Janša - Sanader činio prevladanim.

Govoreći o sadašnjem slovenskom stajalištu o graničnom sporu, Janša je ponovio da je blokadom pregovora sadašnji premijer Pahor stvorio dojam da Slovenija neopravdano blokira Hrvatsku otvaranjem neriješenog graničnog pitanja, dok je njegova Vlada postupala mudrije, prenijela je STA.

"U zadnje vrijeme stvara se dojam da Slovenija blokira hrvatske pregovore s EU-om zbog sebičnih interesa. To se pokušavalo i prije, ali nije uspijevalo jer je moja Vlada na pristupnoj konferenciji u listopadu prošle godine blokirala ista pregovaračka poglavlja pošto je Hrvatska odbila dobar slovenski kompromis. Zato to nije moglo poslužiti u propagandne svrhe kao sada kad je nova Vlada preoblikovala svoj pristup", ocijenio je Janša.

Ipak kao "krivca" za blokadu pristupnih pregovora Janša je označio hrvatsku Vladu koja, kako je objasnio, nije prihvatila kompromis koji je on ponudio na pristupnoj međuvladinoj konferenciji Hrvatska - EU u listopadu.