ZAHTJEV USTAVNOM SUDU

Janša ne odustaje od rušenja arbitražnog sporazuma

17.08.2010 u 15:42

Bionic
Reading

Slovenska demokratska stranka (SDS) priopćila je u utorak da će ustrajati na tome da Ustavni sud Slovenije razmotri zakon o ratifikaciji arbitražnog sporazuma s Hrvatskom, premda je Pahorova vlada u ponedjeljak priopćila da je takav zahtjev oporbe proceduralno upitan te da bi mogao rezultirati štetnim posljedicama koje bi se odrazile na međunarodni položaj države.

Zahtjev ustavnom sudu da privremeno zaustavi mogućnost razmjene diplomatskih nota o arbitražnom sporazumu s Hrvatskom dok se ne vidi je li taj zakon u skladu s ustavom, najjača slovenska oporbena stranka predala je zajedno sa Slovenskom pučkom strankom (SLS) i Slovenskom nacionalnom strankom (SNS), a u utorak u priopćenju navodi da nikakvih štetnih posljedica za Sloveniju ne bi bilo kad bi ustavni sud prihvatio njihov zahtjev.

"Odredbe zakona o arbitražnom sporazumu ionako će se početi primjenjivati tek pošto Hrvatska potpiše pristupni sporazum s Europskom unijom. To će se dogoditi za otprilike godinu dana. Do tada nije moguće započeti ni sa kakvim postupcima iz arbitražnog sporazuma pa se pitamo kakve štetne posljedice o kojima govori vlada mogu nastati", navodi u priopćenju stranka bivšega premijera Janeza Janše.

Kako su u utorak prenijeli slovenski mediji, prva sjednica ustavnih sudaca zakazana je za 16. rujna, a do tada neće biti poznato hoće li zahtjev oporbe biti stavljen na dnevni red.

"Zahtjev oporbe nema oznaku prioriteta i razmatrat će se po redovnom postupku", rekao je glavni tajnik slovenskog ustavnog suda Erik Kerševan.

Dodao je da je na ustavnom sudu trenutačno više od tisuću zahtjeva za procjenu ustavnosti i drugih ustavno pravnih predmeta, od čega je gotovo četiri stotine predmeta sa zahtjevom da se razmotre kao prioritetni.