ŠTEDNJA U SLOVENIJI

Janša najavio rezanje plaća i otpuštanja u javnom sektoru

02.10.2012 u 18:43

Bionic
Reading

Slovenski premijer Janez Janša potvrdio je u utorak da će zbog stabilizacije državnog proračuna u iduće dvije godine biti potrebno smanjivanje plaća u javnoj upravi, uz moguća otpuštanja.

Odgovarajući na pitanja zastupnika u parlamentu, Janša je rekao da vlada za sada ne govori o otpuštanjima i da ne planira drastične rezove u javnom sektoru, ali da je masu predviđenu za plaće oko 160.000 zaposlenih potrebno smanjiti radi potrebe donošenja štedljivih proračuna za 2013. i 2014. godinu, te da se u nekim dijelovima javnog sektora neće moći izbjeći ni otpuštanja.

Osim otpuštanja zaposlenih postoje druge mogućnosti i rezerve za smanjenje mase plaća, no ponegdje toga nema pa će broj zaposlenih trebati smanjiti, rekao je Janša, rekavši da će biti potrebni i oštriji rezovi ako se nastavi pad BDP-a i pad broja zaposlenih u gospodarstvu koje je, po njegovim riječima, u zadnje tri godine izgubilo 150.000 radnih mjesta.

U vezi s ovih dana prihvaćenim zakonom o Slovenskom državnom holdingu (SDH), koji će objediniti upravljanja svim poduzećima u vlasništvu države, Janša je u parlamentu odbio kritike oporbe kako vlada želi rasprodati državnu imovinu. Po njegovim riječima, bit će donešena strategija upravljanja i prodaje državnog portfelja dionica, u što će biti uključeni i parlament i oporba te da će sve teći transparentno.

Slovenski premijer je rekao da su sve privatizacije državnih tvrtki koje je izvela njegova bivša vlada, koja je na vlasti bila od 2004. do 2008. godine, izvedene uspješno i po cijenama koje su višestruko veće od onih koje su danas na tržištu.

Budući da idućih godina u državnom proračunu neće biti sredstava za velike infrastrukturne projekte, Janša je najavio da će prioritet dobiti oni projekti koji se mogu financirati sredstvima iz europskih fondova, iz danih koncesija te iz kapitala privatnih investitora.