RATNI ZLOČIN

Jankoviću šest godina zatvora

15.03.2010 u 17:37

Bionic
Reading

Sudsko vijeće Županijskog suda u Zadru pod predsjedanjem sutkinje Dijane Grancarić danas je proglasilo krivim srbijanskog državljanina Nedeljka Jankovića (37) za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Zemuniku Gornjem i Jagodnji Donjoj potkraj 1991. te ga nepravomoćno osudilo na zatvorsku kaznu od šest godina

Janković je uhićen prije dvije godine u Sloveniji na temelju tjeralice Županijskog suda u Zadru, a izručen je prošle godine Hrvatskoj, od kada se nalazi u zadarskom pritvoru. Janković je bio ročnik 180. motorizirane brigade JNA.

Optužen je da je brutalno zastrašivao civile u Zemuniku Gornjem i Jagodnji Donjoj u studenom 1991. te ih prisiljavao da napuste svoje domove što je protivno međunarodnim konvencijama o zaštiti građanskih osoba za vrijeme rata.

Obrazlažući presudu, sutkinja Dijana Grancarić je rekla da je Jankoviću dokazano kazneno djelo ratnog zločina na temelju svjedočenja više svjedoka iz Zemunika Gornjeg i Jagodnje Donje.

Presuda je nepravomoćna.

Sud u Zadru nije prihvatio obranu optuženika da je Janković već osuđen u Banjoj Luci za isto kazneno djelo. Po obrazloženju suda, Janković je osuđen za imovinsko-pravne delikte, a ne i za ratni zločin. Međutim, sud je prihvatio da mu se u izrečenu zatvorsku kaznu obračunaju i dvije godine na koliko su ga osudile srpske vlasti te i vrijeme provedeno u zadarskom pritvoru.

Odvjetnik osuđenog Jankovića Luka Šušak najavio je žalbu na tu presudu.