REFORME U SLOVENIJI

Janković: Unošenje zlatnog pravila u ustav štetno

14.09.2012 u 14:44

Bionic
Reading

Predsjednik najjače slovenske oporbene stranke Zoran Janković, izjavio je da podržava potrebne strukturne reforme u Sloveniji, ali da se protivi unošenju tzv. zlatnog fiskalnog pravila u ustav, na čemu inzistira sadašnja vlada premijera Janeza Janše, ocijenivši to štetnim za Sloveniju

'Upisati zlatno fiskalno pravila u ustav bilo bi štetno', rekao je predsjednik stranke Pozitivna Slovenija (PS) u razgovoru za portal slovenskog Telekoma, dodavši da bi na taj način bilo zabranjeno svako zaduživanje države, pa i ono namijenjeno investiranju, čime bi se onemogućio budući gospodarski razvoj države.

Prema zlatnom fiskalnom pravilu, Slovenija se ne bi smjela dodatno zaduživati i povećavati strukturni proračunski deficit nakon što ga ponovo dovede na manje od 3 posto BDP-a, što je ambicija sadašnje vlade nakon što je u prošloj godini proračunski deficit porastao na 6,7 posto.

Slovenski parlament trebao bi na prvom jesenskom zasjedanju glasovati o unošenju zlatnog fiskalnog pravila u ustav, za što je potrebna dvotrećinska većina glasova. Jankovićeva stranka u parlamentu s 90 mjesta ima 28 zastupnika, pa bi bez njene privole stavljanje te točke na dnevni red bilo vrlo riskantno.

Premijer Janez Janša zahtijevao je da se o toj ustavnoj dopuni glasuje u parlamentu početkom srpnja, ali potrebne većine nije bilo pa je glasovanje odgođeno za jesen. Janša i dalje tvrdi da je unošenje zlatnog fiskalnog pravila u ustav obećanje koje je EU-u dala prijašnja Pahorova vlada prilikom potpisivanja europskog fiskalnog pakta te da bi svako drugo rješenje bilo nekredibilno pred europskim partnerima. Zato Janša ponovo ne isključuje mogućnost da uz glasovanje o ustavnoj dopuni veže i glasovanje o povjerenju svojoj vladi.

U razgovoru za portal slovenskog Telekoma, Janković je naveo da zlatno fiskalno pravilo u svoj ustav nije unijela Francuska koja je također potpisnica fiskalnog pakta te da to ne mora niti Slovenija.

Fiskalno pravilo u ustav je unijela Španjolska kojoj unatoč tome rastu kamate na dugoročno zaduživanje, naveo je Janković, koji se zalaže da se umjesto promjene ustava fiskalno pravilo definira ustavnim zakonom za koji je također potrebna dvotrećinska većina.

Jnaković je u razgovoru naveo da Jašinu vladu smatra neuspješnom jer nije iskoristila sedam mjeseci svog mandata kako bi se posvetila socijalnim i gospodarskim problemima.

'Vlada umjesto toga piše crne scenarije, a Janša najavljuje insolventnost i mogući bankrot, s čime se ja osobno ne slažem. Ova vlada nije napravila ništa za ponovni gospodarski oporavak', rekao je Janković. Dodao je da sadašnja vlada, u slučaju nastavka takve politike i ako državi bude potrebna financijska pomoć EU-a, treba priznati da je bila neuspješna, pri čemu bi se izlaz mogao naći u novoj vladajućoj koaliciji, tehničkoj vladi, ali i prijevremenim izborima te da je sve u rukama vlade.