KONAČNI REZULTATI U SLOVENIJI

Janković u petak postaje mandatar

15.12.2011 u 14:13

Bionic
Reading

Slovensko državno izborno povjerenstvo u petak će objaviti službene rezultate prijevremenih parlamentarnih izbora održavnih 4. prosinca, a istoga dana predsjednik države Danilo Tuerk sazvat će konstituirajuću sjednicu novog parlamenta, koja će se održati idući tjedan.

Na izborima je relativnu većinu dobila stranka Pozitivna Slovenija koju vodi ljubljanski gradonačelnik i vjerojatni mandatar za sastav nove vlade Zoran Janković

Odmah nakon što mu u petak u jutarnjim satima predsjednik državnog izbornog povjerenstva Anton Gašper Frantar preda službeno izvješće o izborima, Danilo Tuerk će započeti hitne konzultacije s predsjendicima stranaka o sazivanju konstituirajuće sjednice novog parlamenta. Odluku o sazivanju konsituirajuće sjednice potpisat će istoga dana, potvrdio je njegov ured.

Iako su mogući termini za održavanje sjednice između srijede i petka idućeg tjedna, ona će se prema neslužbenim navodima medija vjerojatno održati već u srijedu, kako bi se ubrzao proces formiranja nove vlade.

S time se načelno slažu sve političke stranke, tim prije što novi parlament krajem slijedećeg tjedna treba održati i izvanrednu svečanu sjednicu u povodu državnog praznika samostalnosti i jedinstva.

Potrđivanjem novoizabranih 90 zastupnika na prvoj sjednici završava mandat prijašnjih, a novi parlament treba onda izabrati predsjendnika i članove parlamentarnih tijela. U roku od sedam dana nakon prve konstituirajuće sjednice moraju se formirati klubovi zastupnika, s čijim će predsjednicima Tuerk neposredno pred kraj ove ili početkom iduće godine obaviti konzultacije o tome koga predložiti za mandatara nove vlade.

Očekuje se da će to biti Zoran Janković, predsjednik stranke Pozitivna Slovenija koja je dobila relativnu većinu od 28 zastupnika.

Janković je već obavio neformalne razgovore s više stranaka o njihovu mogućem ulasku u koalicijsku vladu, a želi formirati 'široku koaliciju' sa što većom parlamentarnom potporom.

Mediji kao najvjerojatniju navode koaliciju u kojoj bi se osim Jankovićeve stranke našli Socijalni demokrati (SD) Boruta Pahora, Građanska lista Gregora Viranta i Demokratska stranka umirovljenika (DESUS) Karla Erjavca. Ta bi koalicija u parlamentu imala potporu 52 zastupnika. Pregovori s tim strankama nastavljaju se, a njihov bi rezultat trebao biti poznat prije konstituirajuće sjednice parlamenta.

Mediji tvrde da Janković nudi dosadašnjem predsjedniku vlade Borutu Pahoru mjesto predsjednika parlamenta, dužnost koju je već obnašao u jednom mandatu.

Socijalnim demokratima (SD) Janković je u novoj vladi navodno ponudio još i dva ministarska mjesta, s time što vjerojatni mandatar inzistira da mjesto budućeg šefa slovenske diplomacije mora pripasti njegovoj stranci Pozitivna Slovenija.