MUKE NESUĐENOG PREMIJERA

Janković osumnjičen za zlouporabu položaja u Mercatoru

02.03.2012 u 21:10

Bionic
Reading

Bivši ljubljanski gradonačelnik i nesuđeni premijer Zoran Janković potvrdio je u petak novinarima da ga se sumnjiči zbog zloporabe ovlasti pri gradnji Mercatorova hipermarketa u Nišu 2006. godine, kad je bio direktor tog trgovačkog lanca

'Na okružnom sudu u Ljubljani sam saslušan zbog kupnje terena za Mercatorov hipermarket u Nišu 2006. godine. Uvjeren sam da će postupak biti obustavljen', rekao je u petak Janković novinarima, dodavši da je njegov odvjetnik podnio žalbu na prijedlog o istrazi.

Na okružnom sudu potvrdili su da se protiv Jankovića ne vodi kazneni postupak jer prijedlog o uvođenju istrage još nije pravnomoćan.

Mediji navode da su Janković te tri njegova nekadašnja bliska suradnika iz Mercatora osumnjičeni za zloporabu položaja ili prava po članu kaznenog zakona koji govori o stjecanju velike osobne koristi ili izazivanja velike štete, za što zakon predviđa kaznu od jedne do osam godina zatvora.

Navodno se radi o sumnjama za isplatu provizija prilikom gradnje Mercatora u Nišu (Srbija), u vrijeme kad je Janković bio direktor, na osnovi naknadne revizije Mercatorova poslovanja iz tih godina.

Jankovićeva stranka Pozitivna Slovenija na parlamentarnim izborima prije tri mjeseca osvojila je najviše glasova birača, ali mu nije uspjelo sastaviti vladu. Janković je ovaj tjedan najavio da će ponovno kandidirati za gradonačelnika Ljubljane na izborima koji se održavaju krajem mjeseca te da će u slučaju pobjede vratiti zastupnički mandat, ali i ostati na čelu stranke.