IZBORI U OŽUJKU

Janković će pokušati vratiti Ljubljanu

23.02.2012 u 13:11

Bionic
Reading

Nesuđeni slovenski premijer Zoran Janković najavio je da bi se mogao ponovo kandidirati za mjesto gradonačelnika Ljubljane na izborima zakazanim za 25. ožujka

'O tome još nisam donio konačnu odluku, za to imam vremena do sredine idućeg tjedna', rekao je Janković u razgovoru za Slovensku tiskovnu agenciju STA.

Budući da su po novom zakonu vodeće funkcije u lokalnoj samoupravi nespojive s mandatom zastupnika, Janković se nalazi pred odlukom da li još četiri godine biti vodeći glas parlamentarne oporbe ili vratiti zastupnički mandat u pokušaju da se vrati na prijašnji položaj.

'Bolje mi odgovaraju izvršne funkcije. Postoji mogućnost da se kandidiram za mjesto gradonačelnika Ljubljane i budem ponovno izabran', rekao je Janković za STA, dodavši da kao predsjednik najbrojnije stranke ne mora sjediti u parlamentu.

Karizmatični Janković, nekadašnji direktor Mercatora, prvi je put izabran za gradonačelnika Ljubljane 2006. godine, a njegova je vijećnička lista tada osvojila 63 posto glasova. Za gradonačelnika je ponovo izabran 2010. sa skoro dvije trećine glasova. Mandat je prekinuo sa željom da se okuša u politici na nacionalnoj razini.

Na parlamentarnim izborima 4. prosinca prošle godine on je s novoosnovanom strankom 'Pozitivna Slovenija' osvojio najviše mandata u parlamentu. No Jankoviću nije uspjelo formirati vladu, a u političkom obratu koji je uslijedio na vlast je došla koalicija pet stranaka desnog centra koju vodi sadašnji premijer Janez Janša.

Komentirajući buduće poteze svog glavnog političkog konkurenta sa zadnjih parlamentarnih izbora, Janša je Jankoviću poručio da sada ni u Ljubljani ne bi mogao računati na sigurnu pobjedu. 'No s obzirom na dugove koje je ostavio Ljubljani, na neki bi način bilo pošteno da se tamo vrati', sarkastično je dodao Janša, koji je Jankovića smijenio s mjesta direktora najvećeg slovenskog trgovačkog lanca 2005. godine, kad je prvi put bio premijer.

Ljubljančani Jankovića pamte po nizu velikih investicija u gradsku prometnu i sportsku infrastrukturu, a oporba u gradskom vijeću optužuje ga za velik rast zaduženosti i navodno mešetarenje gradskim zemljištima.