NOVI VJETROVI

Janko Veber predsjednik slovenskog parlamenta

27.02.2013 u 13:32

Bionic
Reading

Slovenski parlament izabrao je u srijedu za svog novog predsjednika Janka Vebera iz stranke Socijalnih demokrata (SD). Za njegov izbor glasovala su 52 zastupnika, a 34 su bila protiv. Veber na mjesto predsjednika parlamenta dolazi nakon ostavke prijašnjeg predsjednika Gregora Viranta, čelnika stranke Građanska lista (GL) koja je izišla iz vlade Janeza Janše, a izabran je u uvodu izvanredne sjednice koja može dovesti do formiranja nove vlade koja bi naslijedila sadašnju Janšinu vladu.

Kasno navečer zastupnici će glasovati o prijedlogu da se za mandatara te vlade imenuje Alenka Bratušek iz stranke Pozitivna Slovenija (PS), čime bi bilo izrečeno nepovjerenje sadašnjem premijeru Janezu Janši i njegovoj vladi. Ukoliko bude izabrana, za što treba najmanje 46 glasova od 90 zastupničkih glasova ukupno, Bratušek će pokušati oformiti vladu u kojoj bi, uz njenu stranku, bili Socijalni demokrati (SD), te dvije stranke koje su napustile Janšinu vladu, a riječ je o Demokratskoj stranci umirovljenika (DESUS) i Građanskoj listi (GL).

Zastupnici tih stranaka jutros su poduprli izbor Vebera za predsjednika parlamenta, potvrđujući tako da imaju potrebnu većinu i za izbor Bratušek kao nove mandatarke. Bratušek će rano popodne iznijeti svoj program, a nakon toga priliku da predstavi rezultate svoje vlade imat će i premijer Janša. Predviđeno vrijeme rasprave koju su najavili zastupnici je 11 sati pa se predviđa da će do glasovanja moglo doći u kasnim večernjim satima. Janšini zastupnici i danas su u parlamentu ponovili kako sumnjaju u uspjeh moguće nove vlade te da smatraju da je jedini cilj povezivanja dviju stranaka oporbe i dviju stranaka koje su bile u dosadašnjoj vladi 'rušenje' Janšine vlade i usporavanje reformi.

Predsjednik zastupničkog kluba Pozitivne Slovenije (PS) Janko Veber izjavio je, predstavljajući kandidaturu Bratušek za mandatarku, da koalicija koju ona želi stvoriti i formirati vladu ima za cilj smirivanje političke situacije nakon krize izazvane Janšinim korupcijskim skandalom i pokretanje pozitivnih gospodarskih trendova u zemlji.