ZASTARA

Janez Janša se izvukao, nema novog suđenja za aferu Patria

07.09.2015 u 16:41

Bionic
Reading

Novo suđenje bivšem slovenskom premijeru Janezu Janši i dvojici suoptuženih u aferi Patria neće se održati jer je slučaj, deset godina otkako su navodno primili mito od finske tvrtke Patria kako bi joj pogodovali u prodaji oklopnih vozila za slovensku vojsku, otišao u zastaru, potvrdio je u ponedjeljak u Ljubljani sud na kojemu su bili osuđeni na dvije godine zatvora i novčanu kaznu.

Nakon što je ove godine ustavni sud zbog kršenja procedure u kaznenom postupku Janši, bivšem brigadiru slovenske vojske Antonu Krkoviču i poduzetniku Ivanu Črnkoviču suspendirao pravomoćne presude i naložio novo suđenje pred izmijenjenim sudskim vijećem, nova je sutkinja Tanja Lombar Jenko donijela odluku prema kojoj je slučaj ušao u apsolutno zastaru. Oko toga je bilo nekih pravnih dilema s obzirom na novi zakon o kaznenom postupku koji predviđa mogućnost produženja progona kaznenih djela s područja korupcije i gospodarskog kriminala.

Državno odvjetništvo ima sada pravo na žalbu na takvu odluku, ali se, kako ocjenjuju pravni i politički analitičari, na to vjerojatno neće odlučiti.

Janša je od početka postupaka protiv njega tvrdio da je afera Patria politički proces kako bi ga se onemogućilo u djelovanju te da iza svega stoji bivši slovenski predsjednik Milan Kučan, koji slovensku ljevicu vodi 'iz pozadine' iako je službeno neaktivan od odlaska s funkcije predsjednika 2004. godine.

'Veliki komplot iz Murgli (ljubljanske četvrti u kojoj stanuje Kučan) se je raspao', napisao je Janša na svom twitter profilu, dodavši kako je Slovenija zbog cijele afere doživjela mnogo financijske štete i političke destabilizacije, te da bi država 'račun' za aferu trebala poslati tužilaštvu i vrhovnom sudu.

Janšini pristaše, koji su za vrijeme njegova boravka u zatvoru jednom tjedno prosvjedovali pred zgradom suda, u objavljenom priopćenju zatražili su sada smjenu starih pravosudnih kadrova koji su, po njihovim riječima, krivi za nepravedno osuđivanje i progon Janše, u prvom redu predsjednika Vrhovnog suda Branka Masleše i čelnika državnog odvjetništva Zvonka Fišera.

Prema optužnici i presudi koju je ukinuo ustavni sud, Janša je kao premijer u svom prvom mandatu, započetom 2004. godine, od Patrijinih posrednika prihvatio obećanje da će dobiti novčanu nagradu ako Finska tvrtka dobije posao opremanja slovenske vojske oklopnim vozilima koji je bio vrijedan 278 milijuna eura.

Sve je negirao od početka, a zbog afere koja je u javnosti izbila nekoliko mjeseci prije izbora 2008. tijesnom je većinom izgubio premijerski položaj, koji je tada dobio sadašnji predsjednik države Borut Pahor.