glasanje o proračunu

Jandroković iznenađen izlaskom oporbe iz Sabora: Ne znam je li to bila politička poruka ili izbjegavanje obaveza

25.11.2020 u 15:33

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković izrazio je u srijedu zadovoljstvo usvajanjem državnog proračuna za 2021. godinu, ali i izrazio iznenađenje potezom oporbe koja je napustila sabornicu za vrijeme glasanja o amandmanima.

Jandroković je na konferenciji za novinare nakon izglasavanja istaknuo da proračun jamči financijsku stabilnost, odgovara na izazove vremena i pokazuje spremnost Vlade da pomogne privatnom sektoru, te da je važan za grad Zagreb.

Iznenadio ga povratak oporbe na glasanje o proračunu

Za odluku saborske oporbe da napusti glasanje o proračunskim amandmanima kazao je da ga je iznenadila ocijenivši da im argumenti nisu bili posebno uvjerljivi.

„Izlazak oporbe smatram njihovim političkim pravom i dijelom političkog igrokaza, međutim njihov povratak na glasanje o proračunu me je još više iznenadio nakon što su grubim riječima govorili o vladajućoj većini”, rekao je Jandroković pitajući se nije li oporba izašla zato što im se nije sjedilo nekoliko sati tijekom izglasavanja amandmana.

„Ne znam je li to bila politička poruka ili izbjegavanje obaveza”, dodao je.

Jandroković je posebno izdvojio SDP, za koji kaže da ga je posebno iznenadio jer ima dojam da je upao „u zamku populističkih i demagoških stranaka”.

Vezano za pozive oporbe na suradnju u vrijeme ozbiljnih izazova Jandroković je istaknuo da su vladajući uvijek spremni na dijalog, bez obzira na razlike među strankama, i podsjetio na poziv premijera Andreja Plenkovića oporbi odmah nakon izbora.

„Za razgovore uvijek ima vremena i mogućnosti, ali isto tako u Saboru pojedini zastupnici ne biraju riječi kada govore o HDZ-u, Vladi i ministrima, iznose uvrede koje ne pozivaju na dijalog. Ne možete ujutro nekome govoriti da je bez časti, a onda ga popodne pozivati na razgovore o gradnji boljeg i pravednijeg društva”, rekao je Jandroković.

Zato su izgubili na izborima i zato će opet izgubiti na izborima, ustvrdio je.

  • +4
Zagreb: Oporba napustila sabornicu i ne žele glasovati o proračunu koji nazivaju "cirkusom" Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik Sabora osvrnuo se i na negodovanje dijela oporbe, prije svega iz Mosta, koja je prozivala saborske kolege iz vladajuće većine što nisu bili u sabornici dok je u utorak trajalo izjašnjavanje o amandmanima na proračun.

Jandroković je ocijenio da to nije bilo korektno podsjetivši da nijedan drugi zastupnik osim onog koji predlaže amandman ne može sudjelovati u raspravi. Osim toga, dodao je, zasjedali su saborski odbori pa je dio zastupnika bio tamo.

Isto tako, mjesta u sabornici raspoređena su po klubovima sukladno broju osvojenih mandata i kada bi se taj sustav narušio nastao bi kaos, tvrdi predsjednik Sabora.

U vezi rasprave o inicijativi oporbe za smjenom ministara gospodarstva Tomislava Ćorića Jandroković je odbacio kritike da se prijedlozi oporbe stavljaju u neatraktivne termine istaknuvši da demokracije u Saboru ima puno i da svi zastupnici imaju jednaka prava i mogu govoriti.

Zagreb: Glasovanje u polupraznoj sabornici nakon izlaska oporbe Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Što se tiče najave novih mjera zbog teške epidemiološke situacije Jandroković je pozvao na zajedništvo i solidarnost, a ne zagovaranje partikularnih interesa.

„Nema ovdje samo ugostitelja, profesora, transporta, samo javnih službenika, ovo je vrijeme kada ćemo naći rješenja za sve ili ćemo imati svi zajedno velikih problema”, rekao je i dodao da je zadaća politike naći pravi balans.

Sigurno će se cijepiti protiv koronavirusa 

Nije želio prejudicirati koje će mjere Vlada donijeti , ali kaže kako je siguran da neće biti na razini onih u ožujku i travnju.  

Podsjetio je kako je Vlada za potpore privatnom sektoru izdvojila osam milijardi kuna i ocijenio kako nije fer da se sada neki poslodavci ponašaju kao da Vlada ništa nije dala.

"Prvo prešućuju koliko su teške te okolnosti, a onda i da su već u jednoj fazi dobili izdašna sredstva da prežive", rekao je Jandroković navodeći da Vlada mora pomoći i ugostiteljima i hotelijerima i transportu i osigurati i plaće i mirovine.

O cijepljenju protiv koronavirusa Jandroković je poručio da će se on sigurno cijepiti, a o tome hoće li ono biti dobrovoljno ili obavezno smatra kako će se sigurno pronaći neki način da se što veći broj ljudi cijepi.