UZDA SE U RAZUM

Jandroković stavio na stol tri opcije za rad Hrvatskog sabora nakon odluke Ustavnog suda

22.10.2020 u 12:09

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković održao je press konferenciju u vezi s odlukom Ustavnog suda o neustavnosti odredaba Poslovnika Sabora

'Ta je odredba, uvedena u prošlom sazivu, omogućavala Saboru da radi u vrijeme pandemije koronavirusa po izmijenjenim metodama rada - tako nisu svi zastupnici u istom trenutku bili u Saboru. Ustavni sud odlučio je da je to protuustavno jer zastupnici nisu mogli replicirati tijekom rasprave, što je njihovo pravo', kazao je Jandroković.

Dodao je da više nemamo članak koji je regulirao postupanje i rad Sabora u uvjetima epidemije. Iz tog razloga morat će tražiti nova, drugačija rješenja.

'Čini mi se da nam Ustavni sud zamjera to što smo izostavili ili nismo ostvarili sve tehničke mogućnosti za drugačiji način rada Sabora. Stav je da se, ako se može osigurati glasanje, može osigurati i rasprava. Dovodi se u pitanje to što ne mogu svi biti nazočni i replicirati predlagateljima. To su dvije glavne zamjerke kojima je sud ukinuo članak 293a', kazao je Jandroković, naglasivši da će poštovati tu odluku.

Naveo je da moraju iskoristiti sve mogućnosti kako bi došli do balansa između zaštite zdravlja i mogućnosti da zastupnici budu nazočni i mogu govoriti. Tri su opcije na stolu za to kako bi Sabor mogao ubuduće raditi.

'Prva je opcija da zastupnici ulaze u dvoranu kada trebaju raspravljati, a da raspravu prate izvan sabornice. Jave se ispred sabornice zaduženoj osobi da bi htjeli replicirati. To je najmanja promjena, a nisam siguran da je to u duhu onoga što traži Ustavni sud', kazao je predsjednik Sabora. Druga je mogućnost, nastavio je, da zatraže drugi prostor u kojem može sjediti 151 zastupnik uz poštivanje mjera.

Za zastupnike, sve službe i medije trebali bi uzeti sportsku dvoranu. Ta opcija ne bi bila dobra, ali ju ostavlja za raspravu.

'Treća, najrealnija, je da radimo u Saboru, ali da se plenarna sjednica paralelno održava u velikoj i maloj vijećnici te dvoranama Josip Jelačić, Ante Starčević i još jednoj, ne znam sad koja bi to bila, to prepuštam Tajništvu. To će tražiti ulaganja u opremu, morat ćemo imati kamere koje će pratiti izlaganja, razglas, nove ekrane, što će tražiti sredstva, ali po meni je to jedini način da zadovoljimo Ustavni sud te da svi mogu sudjelovati u raspravi kada procijene da to žele', pojasnio je Jandroković.

Upozorio je da, ako se i dogovore, uvijek postoji mogućnost da jedan od zastupnika, jer sad Ustavni sud daje pravo pojedincu ispred kluba zastupnika, odluči da želi sjediti u glavnoj dvorani.

'Ali uzdam se u razum, vremena nisu lagana i važnije je boriti se protiv Covida i za sigurnost nego inzistirati na tome ima li netko pravo na repliku', zaključio je Jandroković.