AGRESIJA U TV ETERU

Jandroković se napokon požalio Frattiniju

08.02.2011 u 13:02

Bionic
Reading

Potpredsjednik Vlade te ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković uputio je pismo ministru vanjskih poslova Talijanske Republike Francu Frattiniju kojim je zatražio pomoć u rješavanju problema ometanja prijema hrvatskih televizijskih programa u Republici Hrvatskoj nastalom zbog smetnji koje uzrokuje odašiljanje televizijskih programa iz Italije

Ministar Jandroković ukazao je na problem na području Istarske županije, gdje građani ne mogu pratiti programe hrvatskih televizija. U pismu je također naveo da se, prema zadnjim informacijama, smetnje šire i sada ih ima i u Zadarskoj i Šibensko-kninskoj županiji. Mjerenjima na terenu utvrđeno je da je uzrok problema odašiljanje televizijskih programa iz Talijanske Republike, i to na frekvencijama koje su međunarodnim frekvencijskim planom usvojene na Regionalnoj telekomunikacijskoj konferenciji Međunarodne telekomunikacijske unije, održanoj u Ženevi 2006. godine, te dodijeljene Republici Hrvatskoj, kažu iz MVPEI-ja.

Nakon što su u prosincu uočeni učestali problemi s prijemom nacionalnih televizijskih programa u Istarskoj županiji, Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM) uputila je i službenu prijavu smetnji talijanskom ministarstvu gospodarskog razvitka.

S obzirom da je za prvi kvartal ove godine najavljen prijelaz s analognog na digitalni signal u nekoliko talijanskih regija, ministar Jandroković zatražio je od ministra Frattinija da zajednički potaknu razmjenu informacija između relevantnih državnih institucija te na taj način pridonesu otklanjanju problema emitiranja televizijskih programa i eventualnog daljnjeg interferiranja signala.

Također je istaknuo nužnost pridržavanja frekvencijskog plana i međunarodnih sporazuma te korištenja isključivo onih frekvencija koje su sporazumima i planom dodijeljene operaterima.