pokazale brojke

Jandroković: 'Osijek, Osječko-baranjska županija i Slavonija rastu'

02.07.2022 u 13:49

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković izjavio je u subotu u Osijeku, nakon sastanka s predstavnicima vlasti i grada i županije, kako brojke pokazuju da smo nakon stagnacije ušli u jedno razdoblje gdje Osijek, Osječko-baranjska županija i Slavonija rastu i napreduju

"Nakon dugih godina u kojima je Slavonija i Osječko-baranjska županija doživljavana na jedan negativan način, što zbog političke nestabilnosti, što zbog odlazaka ljudi i gospodarske stagnacije, dojam je koji potvrđuju i brojke da smo ušli u jedno razdoblje gdje Osijek, Osječko-baranjska županija i Slavonija rastu", rekao je Gordan Jandroković u subotu nakon radnog sastanka održanog s osječko-baranjskim županom Ivanom Anušićem, gradonačelnikom Osijeka Ivanom Radićem i ministricom regionalnog razvoja i fondova EU Natašom Tramišak.

Podsjetio je da se velika sredstva iz Državnog proračuna i europskih fondova slijevaju ovdje što imaju izravne posljedice na kvalitetu života naših ljudi.

Riječ je o velikim projektima iz područja infrastrukture, logistike, potpore poljoprivredi, gospodarstvu i znanosti, dodao je Jandroković, istaknuvši kako  se razgovaralo i o razvoju sporta, propulzivnom IT sektoru u Osijeku i o daljnjem snaženju suradnje između države i županije, gradova i općina. 

Naglasio je da kada postoji politička stabilnost, i kada Grad i Županija dobro funkcioniraju, tada je ta suradnja i prema državnoj razini puno snažnija.

"Kada još imate ljude koji to razumiju kao što je ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Tramišak, onda se to pretvara u konkretne financijske učinke i projekte", rekao je Jandroković.

Ocijenio je da Hrvatska kao članica EU, a uskoro i članica eurozone i Schengena, u bitnome mijenja svoj položaj, što se onda preslikava na naše županije i regije.

Osječko-baranjska županija i Grad Osijek izvrsni su primjeri da se mogu promijeniti trendovi i iz onoga što je nekada bilo negativno, učiniti pozitivne priče, zaključio je Jandroković.

Ministrica Tramišak podsjetila je da se u gospodarske, komunalne i sve druge javne projekte, potrebne za bolje i kvalitetnije funkcioniranje i u zdravstvu i u školstvu ulaže 7,6 milijardi kuna.

"Istok Hrvatske već je sada promijenio svoju sliku o području koje može biti progresivnija i u gospodarskom rastu i razvoju, a onda biti i atraktivno mjesto za privlačenje stanovnika na ovo područje", rekla je ministrica Tramišak, napominjući kako je završen proces programiranja i jučer formalno poslan partnerski sporazum na suglasnost i odobrenje Europskoj komisiji.

"To znači da nas nova sredstva i nove prilike čekaju, otvorili smo nove mogućnosti za poduzetnike i gospodarstvenike, puno veći iznosi podrške onima koji žele upravo ovdje pokrenuti poslovanje i zaposliti", zaključuje Tramišak.

U Osijeku trenutno više od milijardu kuna vrijedni projekti 

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić pohvalio je činjenicu da je Hrvatski sabor nedavno izglasao izmjene statističkih regija gdje je Osječko-baranjska županija ušla u Panonsku regiju što joj omogućuje bolji i kvalitetniji razvoj i korištenje fondova EU.

Osječki gradonačelnik Radić kazao je da jučerašnji posjet Osijeku predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i današnji posjet predsjednika Sabora govore kolika se pažnja daje istoku Hrvatske, županiji i Gradu Osijeku.

Bilježimo jako dobre turističke rezultate, trenutno imamo preko milijardu kuna vrijedne projekte u gradu Osijeku i imamo dobre gospodarske i demografske pokazatelje, istaknuo je  Radić.

Nakon sastanka Jandrović, ministrica Tramišak,  župan Anušić i gradonačelnik Radić obišli su gradilišta Gospodarskog centra i Regionalnog distribucijskog centra Osječko-baranjske županije za voće i povrće u Industrijskoj zoni Nemetin.

Predsjednik Sabora večeras će u Osijeku otvoriti 22. Osječko ljeto kulture.