problemi vladajućih

[FOTO/VIDEO] Jandroković: Očekujem da će većina biti stabilna, iduće tri godine ne bismo trebali imati izbore

08.06.2021 u 10:56

Bionic
Reading

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković nakon sjednice Predsjedništva Sabora predstavio je novi režim rada parlamenta, a pritom je odgovarao i na pitanja o aktualnim temama

'Bit će 4 kvadrata po osobi, 77 osoba može biti u sabornici, imamo predstavnike Vlade plus tajnik sjednice stručne službe, dogovorili smo se da 71 zastupnik i zastupnica sjedi u sabornici, ostali u ostalim dvoranama', pojasnio je Jandroković novi režim rada u Saboru, koji je dobio dozvolu da se može povećati broj zastupnika u sabornici.

'Dogovorili smo se u konstruktivnom ozračju kako ćemo rasporediti brojeve po klubovima, veće stranke su se odrekle nekoliko zastupnika u korist manjih zastupnika i jednoglasno smo izglasali taj režim rada. Nastavit ćemo koristiti maske, to je obaveza, ali će se odsad prilikom repliciranja, povrede poslovnika ili traženja stanki, maska moći skinuti s lica kad se govori, nakon toga će se vratiti na lice', rekao je Jandroković.

Kazao je da predsjedavajući neće nositi maske jer će ih štititi pleksiglas.

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Jandroković je komentirao i pitanje vladajuće većine i nekih zahtjeva koje je imao Radimir Čačić. 'Glasovanje će biti idući tjedan. Znate da je potrebno određeno vrijeme za amandmane na rebalans proračuna. Očekujem da će ih biti podosta. Budući da je pred nama razdoblje važno za Hrvatsku i puno je tema koje moramo rješavati, od ekonomskog oporavka do reformi, sanacije šteta od potresa, prilagodbe na nove uvjete života zbog korone, Schengena i eurozone, nabave borbenih zrakoplova - očekujem da će većina biti stabilna i da će se svi koncentrirati na ono što je važno za građane. Mi iduće tri godine ne bismo trebali imati izbore', kazao je Jandroković.

Na opasku da Čačić traži da HDZ u Varaždinskoj županiji ne koalira s Čehokom, Jandroković je kazao: 'Koncentracija treba biti na važne teme koja se tiču života. A što se tiče lokalne politike, s kime će koalirati lokalne organizacije, one to odlučuju same.'

>>> [FOTO/VIDEO] Milanović: Ja se nisam borio s puškom u ruci, a Plenković je bio bjegunac i zato sada liječi komplekse <<<

Komentirao je i jučerašnje izjave predsjednika Zorana Milanovića o premijeru i služenju vojnog roka. 'To je govor koji je meni neprihvatljiv i ne bi trebao biti dio javnog prostora. To je govor koji čitamo u komentarima ispod tekstova na portalima. Nije pristojno ni primjereno govoriti o nečijem zdravstvenom stanju i pritom se rugajući. To je pitanje dobrog odgoja i ponašanja. Meni je to neprihvatljivo. Smatram da treba to prestati. U HDZ-u jesmo za argumentiranu raspravu o svim temama, pa i o proslavi Oluje, ali ako se ne slažemo u tome nije potrebno i potpuno je pogrešno vrijeđati onog koji ima drugačije mišljenje. Trebamo podvući crtu', kazao je Jandroković.

Upitan trebaju li premijer i predsjednik sjesti i dogovoriti se oko proslave Oluje, Jandroković je rekao: 'Za razgovor se trebaju stvoriti preduvjeti. Po meni je najvažnije da prestane ta vrsta komunikacije koja je uvredljiva. Ako ne razgovaramo pristojno nemoguć je dogovor o ičemu.'

  • +4
U Saboru je održana 12. sjednica Predsjedništva Hrvatskoga sabora Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Ponovo je pozvao da se prestane s uvredljivom komunikacijom. 'Koliko god sam mogao izbjegavao sam vrijeđati druge, i sam sam nekad podlegao pritisku i uzvratio, ali sada javno pozivam – ajmo stati. Zašto bismo se oko obilježavanja važne obljetnice svađali?, rekao je Jandroković.

Upitan što očekuje od presude Ratku Mladiću, Jandroković je rekao da očekuje najstrožu i najoštriju moguću kaznu. 'On to zaslužuje', poručio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.