PORUKA SUSJEDIMA

Jandroković o potrebi poštivanja ugovora CEFTA-e

10.07.2009 u 14:14

Bionic
Reading

Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković održao je u petak izlaganje pod nazivom 'Stabilnost kroz razvoj: nove ideje i projekti kao pokretači nacionalnih gospodarstava' kao jedan od panelista na drugoj sjednici Croatia Summita 2009.

'Ministar Jandroković govorio je o novim idejama i projektima koji mogu pridonijeti stabilnosti i razvoju jugoistočne Europe', stoji u priopćenju Ministarstva vanjskih poslova koje je potpisao glasnogovornik Mario Dragun.

U tom kontekstu ministar je istaknuo dva polja u kojima Republika Hrvatska ima iskustava koja mogu pomoći i drugim zemljama. Prvo, cestovna infrastruktura posljednjih je godina značajno pridonijela gospodarskoj dinamici, a uslijed visoke razine kompetentnosti i stručnosti domaćih tvrtki, Republiku Hrvatsku svrstala među zemlje lidere u cestovnoj konstrukciji. 'Upravo u ovome području vidimo velik potencijal za daljnji napredak i razvoj, ne samo hrvatskog gospodarstava, već i ukupnog ekonomskog razvoja cijele regije', kazao je ministar Jandroković.

Kao drugo važno područje, ministar je naveo zaštitu okoliša, kazavši da se hrvatski sustavi zaštite okoliša kontinuirano i brzo poboljšavaju i prilagođavaju standardima Europske unije.

Na kraju svoga izlaganja ministar je istaknuo da je iznimno važno u trenutnom gospodarskom razdoblju da sve zemlje jugoistoka Europe koriste sve prednosti iz ugovora CEFTA-e te dodao da je Hrvatska spremna sudjelovati sa susjednim zemljama u prekograničnim projektima iz područja trgovine, zaštite okoliša, energetske učinkovitosti, unapređenja poduzetništva i drugim projektima koji su najbolji pokretač stabilnosti i razvoja.