afera janaf

Jandroković o curenju podataka: Ako svaka istraga bude probijena, onda u institucijama nešto nije posloženo kako treba

21.09.2020 u 18:13

Bionic
Reading

Ako nam svaka istraga na kraju bude probijena, onda to upućuje na to da nešto unutar institucija koje se time bave nije posloženo kako treba, rekao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković gostujući u emisiji Hrvatskog radija 'S Markova trga' podsjetio je da se slično dogodilo i u slučaju afera 'SMS' i 'Vjetroelektrane'.

'To nije dobro i očekujem od mjerodavnih državnih institucija da utvrde što se dogodilo i da pronađu krivce', rekao je Jandroković.

Komentirajući izjavu predsjednika Zorana Milanovića koji je rekao da je s uhićenjima trebalo početi i ranije, Jandroković je rekao da Milanović prkosi odlukama Stožera civilne zaštite kad je riječ o epidemiji, a sada komentira i istragu i nudi svoja rješenja.

Tri zastupnika već su u petak ostala bez imuniteta. Na pitanje je li to loš početak, Jandroković odgovara: 'Ovisi s koje strane gledate. Nije dobro da izabrani od strane naroda dođu u tu vrstu problema, ali to je i pokazatelj da država funkcionira, da nema nedodirljivih', rekao je.

Na pitanje o stranačkoj sudbini Dražena Barišića, HDZ-ova gradonačelnika Velike Gorice uhićenog u aferi, odgovorio je da će pratiti razvoj situacije.

Poručio je da sva djela imaju svoje ime i prezime, kako onih u biznisu, tako i u politici, te da je veoma bitno da se ne generalizira. Istaknuo je da u ovom slučaju samo jedan od aktera dolazi iz HDZ-a, a prvi dan, dodao je, ponovno je bačeno svjetlo uglavnom samo na Vladu i tu stranku.

'Kada pogledamo da su akteri i iz drugih političkih stranaka, danas izlaze i novinski tekstovi - iako se ne volim u ovakvim situacijama pozivati na medije, ali vidi se da su protagonisti i iz nekih drugih političkih opcija, spominje se čak tu i predsjednik Republike', rekao je Jandroković.

O pravosuđu Jandroković je rekao da su očito i policija, i DORH i USKOK napravili svoj dio posla, a sad je na pravosuđu da zaista utvrdi što se dogodilo i sankcionira one koji su prekršili zakon.

'To je zadaća pravosuđa. Ja sam u zakonodavnoj vlasti, postoji trodioba vlasti', rekao je Jandroković, i dodao: 'Čini mi se da zakonodavni okvir nije loš i da se mnogo toga može napraviti, ali činjenica je da neki procesi traju jako dugo, da nekad postoje neke odluke koje je teško zdravorazumski objasniti i upravo iz tog razloga Vlada i najavljuje promjene i donošenje novog plana za borbu protiv korupcije.

Jandroković je komentirao i rad nedjeljom rekavši da treba naći balans između prava na rad, ali i prava na odmor i neradnu nedjelju. Dodao je da je njegovo mišljenje kako bi trebale raditi samo službe koje su nužne i, uz eventualno neke iznimke, osigurati da ljudi taj dan mogu provesti s obitelji.