izbori u hdz-u

Jandroković: Nisam nadležan za pitanja iz Kujundžićeva zahtjeva

25.02.2020 u 19:10

Bionic
Reading

Glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković istaknuo je u odgovoru na zahtjev zastupnika HDZ-a Ivana Kujundžića da produži rok za prikupljanje potpisa kandidata na unutarstranačkim izborima kako za to nije nadležan, te da je Kujundžićev zahtjev proslijedio mjerodavnom tijelu - Središnjem izbornom povjerenstvu HDZ-a.

U priopćenju kojim se očitovao na Kujundžićev zahtjev koji mu je uputio u utorak, glavni tajnik HDZ-a podsjetio je da je Središnje izborno povjerenstvo HDZ-a kao mjerodavno tijelo za neposredno provođenje unutarstranačkih izbora 14. veljače već odgovorilo na spomenute Kujundžićeve zahtjeve.

Utvrđen rok za prikupljanje potpisa - 30 dana prije izbora

Jandroković je istaknuo i kako je Pravilnikom o unutarstranačkim izborima u HDZ-u, koji je jednoglasno usvojen na sjednici Nacionalnoga vijeća HDZ-a, u članku 49. utvrđen rok od 30 dana prije održavanja izbora od kojega se mogu prikupljati potpisi na obrascima koje je utvrdilo Središnje izborno povjerenstvo.

Dodao je kako su obrasci za kandidaturu i obrasci za prikupljanje potpisa potpore kandidaturama bili dostupni Kujundžiću, kao i drugim potencijalnim kandidatima, pet dana prije toga roka, odnosno već od 10. veljače ove godine. 

Člankom 53. spomenutoga pravilnika propisan je rok od 15 dana prije održavanja izbora za predsjednika, zamjenika i potpredsjednike HDZ-a za podnošenje kandidatura koji pak istječe 28. veljače u 24 sata.

"Iz tog razloga produženje roka za prikupljanje potpisa od pet dana koji tražite nije moguće, kao i iz razloga što bi se time značajno skratilo vrijeme službene izborne promidžbe kandidata", istaknuo je glavni tajnik HDZ-a u odgovoru Ivanu Kujundžiću.

Podsjetio je i kako je u članak 100a Pravilnika unesena i odluka Nacionalnoga vijeća HDZ-a da pravo sudjelovanja na unutarstranačkim izborima imaju članovi koji su upisani u evidenciju članstva, zaključno s 24. siječnja ove godine, a od tada pa zaključno do 7. veljače, svi članovi HDZ-a mogli su provjeriti u svojim temeljnim organizacijama HDZ-a jesu li upisani u popise članova i zatražiti ažuriranje. 

Županijski odbori i Gradski odbor HDZ-a grada Zagreba su pak do 10. veljače dostavili Odjelu za analitiku i članstvo HDZ-a ažurirane popise članstva koje je Središnje izborno povjerenstvo utvrdilo kao konačne za sudjelovanje na unutarstranačkim izborima.

Glavni tajnik HDZ-a podsjetio je također da je broj potrebnih potpisa potpore kandidaturama za izbor predsjednika, zamjenika predsjednika i potpredsjednike HDZ- a  propisan u Statutu HDZ-a (članak 74., stavak 1), usvojenom na XVIII. Općem saboru HDZ-a održanom 26. svibnja 2018.   

Kandidat za potpredsjednika HDZ-a Ivan Kujundžić zatražio je u utorak, uoči isteka roka za prikupljanje potpisa u petak, 28. veljače, od glavnoga tajnika HDZ-a Gordana Jandrokovića da se datum za predaju kandidacijskih lista produži za pet dana kako bi kandidati mogli prikupiti preostale potpise koji im stižu s terena.