ZATVORENA TRI POGLAVLJA

Jandroković najavio intenzivnu proeuropsku kampanju

22.12.2010 u 14:05

Bionic
Reading

Kao što je i najavljeno, Hrvatska je na međuvladinoj konferenciji o pristupanju naše zemlje europskoj uniji u srijedu privremeno zatvorila tri poglavlja, te trenutno ima 28 zatvorenih od ukupno 35 poglavlja

Zatvorena su poglavlja 24. Pravda, sloboda i sigurnosna politika, 27. Okoliš i 31. Vanjska sigurnosna i obrambena politika. Ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković rekao je da zatvaranje ovih poglavlja predstavlja važan korak prema zaključenju hrvatskih pristupnih pregovora koji su u svojoj završnoj fazi, priopćili su iz MVPEI-ja.

Istaknuvši da sva danas zatvorena poglavlja nose poseban značaj za hrvatski pristupni proces, navode dalje, posebno je pozdravio zatvaranje Poglavlja 27. Okoliš, kao jednog od zakonski, administrativno i financijski najzahtjevnijeg. Istaknuo je i značaj zatvorenog Poglavlja 24. Pravda, sloboda i sigurnost, kao posebno važnog poglavlja koje se bavi budućim vanjskim granicama Europske unije.

Ministar Jandroković naglasio je da je ova godina, u kontekstu pristupnih pregovora, za Hrvatsku bila iznimno uspješna. Tijekom 2010. otvoreno je šest poglavlja, dok je njih 11 zatvoreno, što predstavlja najveći broj zatvorenih poglavlja u jednoj godini od početka pristupnih pregovora.

Ponovio je da cilj Hrvatske ostaje dovršenje pristupnih pregovora do kraja prve polovice iduće godine, što je istaknuto i u prioritetima mađarskog predsjedanja Europskom unijom.

Također je poručio da će i u narednom razdoblju glavnina napora biti usmjerena u ispunjavanje mjerila za zatvaranje poglavlja 8. Tržišno natjecanje i 23. Pravosuđe i temeljna prava. U tom smislu još jednom je potvrdio spremnost Hrvatske za nastavkom restrukturiranja brodograđevnog sektora, provedbu reformi u području pravosuđa i javne uprave, borbu protiv korupcije na svim razinama te punu suradnju s Međunarodnim sudom za ratne zločine u Haagu.

Na kraju, kazao je da će se nastaviti i s intenzivnom informativnom kampanjom za hrvatske građane u procesu pripreme za referendum o članstvu u Europskoj uniji, izrazivši nadu u njegovo održavanje u jesen iduće godine.

Zamjenik predsjednika belgijske vlade te ministar vanjskih poslova i institucionalnih reformi Steven Vanackere na konferenciji za novinare, održanoj nakon sastanka, kazao je da se u ovom trenutku sa sigurnošću može reći da je završetak hrvatskih pregovora nadomak.