sazreli uvjeti

Jandroković na Kaptolu o izvanrednoj sjednici Sabora: Sve ima svoj trenutak i svoje vrijeme

13.12.2020 u 16:11

Bionic
Reading

Sve ima svoje vrijeme i sada su očito sazreli uvjeti da Hrvatska proglasi isključivi gospodarski pojas (IGP), rekao je predsjednik Hrvatskog sabora u nedjelju i uoči godišnjice Daytonskog sporazuma naglasio da će Zagreb tvrdo braniti jednakopravnost Hrvata u Bosni i Hercegovini

Hrvatski sabor će idućeg tjedna na izvanrednoj sjednici treba proglasiti isključivi gospodarski pojas (IGP) u Jadranu što je najavio premijer Andrej Plenković koji se o tome suglasio s kolegama iz Italije i Slovenije.

"Sve ima svoj trenutak i svoje vrijeme", rekao je Jandroković na Kaptolu gdje je dočekao izviđače koji su donijeli "Betlehemsko svjetlo mira“.

Neke važne državne stvari povezane s međunarodnim odnosima i odnosima sa susjednim zemljama traže određeno vrijeme, rekao je objašnjavajući zašto je sada kucnuo trenutak za IGP.

"Postavljati pitanje zašto nije proglašen ranije čine oni koji nemaju institucionalnu memoriju i ne sjećaju se koji je težak put Hrvatska prolazila", rekao je.

Aludirajući na slovensku blokadu pregovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji jer je Hrvatska 2003. proglasila Zaštićeni ekološko-ribolovni pojas (ZERP) čemu se Slovenija protivila, Jandroković je podsjetio na važnost odnosa sa susjedima.

"Proglasiti gospodarski pojas jednostrano dovodi do toga da zaoštriš odnosa sa susjednim državama pa onda možda trpiš neke druge posljedice kao što se to događalo tijekom naših pregovora ulaska u EU", rekao je.

"Sada su očito sazreli uvjeti i kroz pregovore s talijanskom stranom idemo u smjeru proglašenja IGP-a", rekao je.

Dodao je da IGP donosi neke dodatne mjere (iskorištavanje energije vjetra, sunca) no u smislu zaštite neće donijeti bitne promjene u odnosu na ZERP koji je već omogućio veliku razinu zaštite hrvatskih interesa.

IGP sigurno nije ispod te razine, to je "međunarodni standard koji se postiže u dogovoru sa susjednim zemljama", rekao je Jandroković i dodao "Vjerujem da sa slovenske strane neće biti prigovora".

RH inzistira na jednakopravnosti Hrvata u BiH

Uoči 25. godišnjice potpisivanja Daytonskog sporazuma kojim je postignut mir u Bosni i Hercegovini, Jandroković je rekao da položaj hrvatskog naroda, konstitutivnog i jednakopravnog naroda sukladno svim dokumentima koje je potvrdila međunarodna zajednica, nije na razini na kojoj bi trebao biti.

"Hrvatska će inzistirati i uporno inzistira na tome da se osigura jednakopravnost hrvatskog naroda u BiH u cjelini. Ispod toga se neće i ne smije i neće ići i Hrvatska će se tu postaviti vrlo tvrdo braneći interese hrvatskog naroda u BiH", rekao je.

U Federaciji BiH stalni je pokušaj majorizacije Hrvata od većinskog bošnjačkog naroda i u "sadržajnom smislu potpuno se slažem s" predsjednikom Republike Zoranom Milanovićem koji svojim izjavama upozorava na pokušaje majorizacije većinskog bošnjačkog naroda na Hrvatima, rekao je.