reakcije na kaos u saboru

Jandroković: Grbinova izjava je dno dna, tražim da mi se ispriča

29.01.2021 u 14:01

Bionic
Reading

Nakon današnjeg kaosa u Saboru, o svemu se oglasio predsjednik Sabora Gordan Jandroković

'Ni na koji način nisam povrijedio poslovnik Hrvatskog sabora. Neću pristajati na bilo kakve ucjene koje dolaze od bilo koga. Niti od oporbe niti od onih koji na taj način misle da mogu ostvarivati političke ciljeve', rekao je Jandroković u izjavi novinarima u Saboru.

'Prije nego smo pristupili glasovanju dobio sam informaciju i molbu od strane vladajuće većine i klubova zastupnika vladajuće većine, da se oni žele dodatno konzultirati oko Mostovog prijedloga zakona o HGK', pojasnio je.

Jandroković je u izjavi također podsjetio da je HDZ-ov Miroslav Tuđman teško bolestan i da se nalazi u bolnici. 'Sve je inscenirano da bi se HDZ i partneri doveli u poziciju da nemamo kvorum. Radi se o nečasnoj radnji i ovakve teške zdravstvene situacije ne bi se smjele koristiti', kazao je Jandroković.

Osvrnuo se i na izjavu SDP-ovog Peđe Grbina, koji je kazao da je Jandroković danas pokazao srednji prst stradalima u potresu jer se zbog odgođenog glasovanja nije glasalo ni o Zakonu o obnovi.

'Grbinova izjava je sramotna i nečasna, smatrao sam tog čovjeka ozbiljnim. Ovakva izjava je nečasna, uvredljiva i tražit ću da se ispriča. U oporbi su ucjenom pokušali staviti HGK na glasanje. Zakon o obnovi nema veze s HGK i onda mene optužuju da sam nešto napravio ljudima pogođenim potresu. To je dno dna', kazao je Jandroković.

Video: Jurica Galoić/Pixsell

Ponovio je kritike prema oporbi. 'Radi se o prizemnoj političkoj igri, nepromišljeno i agresivno su ušli u ovu aktivnost. Njih pozivam da porazmisle o načinu na koji će politički djelovati', kazao je Jandroković, dodavši da će vladajući uskoro pokazati da stabilno vladaju.

'Nisam nikada bježao od toga da unutar vladajuće većine postoje razilaženja oko tog zakona i zato su zatražene dodatne konzultacije. To je uobičajena praksa. Kad mišljenje nije ujednačeno traže se konzultacije. No, uslijedila je hajka i agresija..zašto se taj zakon baš morao donijeti danas? Ovo je uobičajena politička situacija. Što se tiče oporbne, ovo je politički plitko i to će im se obiti o glavu', poručio je Jandroković.

Rekao je da ovo nije ni prvi ni zadnji put da vladajuća većina nema isto mišljenje:

'Ni prvi ni zadnji put da vladajuća većina uvijek ima o svemu isto mišljenje. Kad ono nije identično, treba vrijeme za konzultacije. Zakon o HGK nije najvažniji zakon sad. To se mora paketno riješiti i vjerojatno će prijedllog ići u tom smjeru, kako se postaviti u budućnosti prema HGK. Za to je trebalo još nekoliko dana. Ovo je toliko uobičajena politička situacija gdje u vladajućoj većini postoji potreba za nekoliko dana za usuglašavanje stavova. Neprimjerena je ova hajka i to će im se obiti o glavu', kazao je.

Slučaj Žarka Tušeka nije htio komentirati dodajući samo da je 'on platio političku cijenu za nepromišljeno ponašanje'.

'Bilo bi bolje da nema afera, ali želim da sve istjeramo do kraja, vidimo kontekst, kako će institucije postupiti i onda ću jasnije o tome moći govoriti', kazao je Jandroković.