knjiga žalosti

Jandroković: Domljan je pokazao veliko domoljublje, predanost i odgovornost

08.09.2020 u 14:36

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković upisao se u utorak u knjigu žalosti, koja je u Saboru otvorena u povodu smrti Žarka Domljana, predsjednika prvoga demokratski izabranog saziva Hrvatskog sabora od 1990. do 1992. godine

"S velikom se tugom opraštamo od gospodina Žarka Domljana, koji će nam ostati u trajnom sjećanju zbog njegovog političkog angažmana i izuzetnog doprinosa u stvaranju suverene, neovisne i demokratske Hrvatske, izgradnji njezinih državnih institucija te promicanju hrvatskih interesa u međunarodnim organizacijama. Domljan će ostati upamćen kao prvi predsjednik Hrvatskoga sabora nakon demokratskih promjena", naveo je Jandroković.

Podsjetio je kako je pod Domljanovim vodstvom Sabor donio niz temeljnih pravnih akata za razvoj suvremene hrvatske države i društva, među kojima su prvi hrvatski Ustav i odluka kojom je Hrvatska proglašena suverenom i samostalnom državom.

U obavljanju niza visokih i odgovornih parlamentarnih dužnosti, Domljan je pokazao veliko domoljublje, predanost i odgovornost, promičući uvijek hrvatske nacionalne i državne interese. To je posebno došlo do izražaja u njegovu međunarodnom djelovanju pri afirmaciji i pozicioniranju Hrvatske u međunarodnim parlamentarnim organizacijama, kaže Jandroković.

"Gospodina Žarka Domljana pamtit ćemo također kao vrhunskog intelektualca koji je ostavio neizbrisiv trag u promicanju hrvatske povijesti umjetnosti i leksikografije. Neka mu je laka hrvatska zemlja koju je toliko volio i za nju se borio", napisao je Jandroković u knjigu žalosti, priopćeno je iz Ureda predsjednika Sabora.

Žarko Domljan, prvi predsjednik demokratski izabranog višestranačkog Hrvatskog sabora, povjesničar umjetnosti i leksikograf, umro je u subotu u 87. godini.