FRANCUSKA DOSJETKA

Jamstva Irskoj unutar Pristupnog sporazuma s RH

12.12.2008 u 16:28

Bionic
Reading

Pravno obvezujuća jamstava čiji je cilj odagnati strahove Iraca oko nekih pitanja iz Lisabonskog ugovora, zbog kojih su odbacili taj dokument na referendumu ove godine, bit će ugrađena u Pristupni sporazum s Hrvatskom, 2010. ili 2011.

'Da bi ta jamstva Irskoj dobila pravno obvezujući karakter, ona će biti ubačena kao protokol u Pristupni sporazum s Hrvatskom 2010. ili 2011.', rekao je u petak u Bruxellesu predsjedatelj Europskog vijeća, francuski predsjednik Nicolas Sarkozy nakon završetka summita EU.

Na taj način izbjegava se potreba da se Lisabonski ugovor ponovno ratificira, jer će ti protokoli bili ratificirani zajedno s Pristupnim sporazumom s Hrvatskom.
Prema analizama provedenim u Irskoj nakon referenduma, birači su odbacili Lisabonski ugovor zbog pitanja tradicionalne irske vojne neutralnosti, zabrinutosti oko širenja nadležnosti Bruxellesa na nacionalnu jurisdikciju i oko prava na zaštitu nerođene djece, spornog pitanja porezne suverenosti, te broja povjerenika u EK.

Poljski predsjednik Lech Kaczynski obećao je u petak da će dopustiti poljsku ratifikaciju Lisabonskog sporazuma, potvrde li irski birači tekst tog reformskog ugovora EU-a na novom referendumu koji se očekuje tijekom 2009. godine.

'Ako Irska kaže 'da', sporazum će biti potpisan', rekao je Kaczynski na novinskoj konferenciji nakon što su čelnici EU-a na summitu u Bruxellesu dali službenom Dublinu jamstva da sporazum neće ugroziti osjetljiva područja irske nacionalne politike.

Irska je tražila takva jamstva u zamjenu za održavanje novog referenduma nakon što su na prethodnom referendumu održanom u lipnju ove godine irski birači odbacili Lisabonski sporazum.

Poljska i Češka jedine su preostale članice EU-a koje još nisu do kraja provele proces ratifikacije Sporazuma.
Lisabonski sporazum mora biti ratificiran u svih 27 zemalja članica EU-a kako bi stupio na snagu.
Oba doma poljskog parlamenta ratificirala su Sporazum, a još ga treba potpisati poljski predsjednik, čime će se završiti proces ratifikacije.