MLIJEČNA KRIZA

Jakovina pronašao 167 mil. kuna za mliječne krave

25.10.2012 u 13:49

Bionic
Reading

'Moramo proizvoditi više, bolje i jeftinije', poručio je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina nakon maratonskog Savjeta za mlijeko na kojem mljekari nisu ishodili otkupnu cijenu od 4,05 kuna po litri

'Ono jučer nisu bili pregovori, Ministarstvo radi okvir da pomogne sektoru, a ne određuje cijenu mlijeka. To rade otkupljivači', ponovio je. Većina proizvođača je, tvrdi, pristala na cijenu od 2,43 kune koje su ponudile mljekare za idućih tri do pet mjeseci dok se ne donese mliječni paket te dodao da će se preraspodjelom potpora osigurati 167 milijuna kuna za govedarstvo, točnije 800 kuna po grlu. Apelirao je da se ne ide u blokadu granice.

'U pravilu je oko osam posto ljudi nezadovoljno načinom na koji funkcionira i u kojem smjeru idu Ministarstvo. Još jednom apeliram na proizvođače da ne prosvjeduju, na najmanje ne blokiranjem prometnica ili graničnih prijelaza. Mi smo i prije ovoga imali uvoz mlijeka. Proizvodnja u Republici Hrvatskoj je u prošloj godini bila 626 tisuća tona. Potrebe su puno veće. Mlijeko se uvozi. Nažalost, dok se dignemo proizvodnju barem do onog kvotnog sustava koji nam je određen, mi ćemo uvoz i dalje imati. Moramo proizvoditi više, bolje i jeftinije', rekao je Jakovina.