SAJAM TAŠTINE

'Jakovčićeva sebičnost pogodila je Milanovićev ego'

29.07.2011 u 12:29

Bionic
Reading

Projektom Brijuni rivijera HDZ je u najmanju ruku unio nemir, da ne upotrijebimo težu riječ, u odnose između čelnih ljudi Kukuriku koalicije, Ivana Jakovčića iz IDS-a i Zorana Milanovića iz SDP-a

Brijuni rivijera, podsjetimo, projekt je koji je pokrenut još za Vlade Ivice Račana, pa se dugo kiselio u ladicama, da bi sad, četiri mjeseca prije izbora konačno ugledao svjetlo dana.

Njime bi se na lokacijama Pineta, Hidrobrazda i otok Sv. Katarina u budućnosti trebalo otvoriti nekoliko tisuća radnih mjesta, a vrijednost investicije procjenjuje se na oko 900 milijuna eura. Investitoru koji se odluči ući u posao vrijedan prostor na pomorskom dobru dao bi se na koncesiju od 66 i 50 godina, ovisno o lokaciji.

Ni dva dana nakon što je Milanović šefu IDS-a poručio da ne potpisuje ništa s Kosoricom jer je u koaliciji s SDP-om, a ne s HDZ-om, na što ga je Jakovčić galantno odbio shvativši da je ugovor s Vladom bolje potpisati sad nego tko zna kad, šef SDP-a na tu temu se ne oglašava.

Je li se Milanović s Jakovčićem čuo, jesu li i kako bardovi taštine izgladili situaciju u kojoj su dobili građani Istre, ali i HDZ, efektno poentirajući nečim što se može nazvati i ucjena, kako će nastaviti surađivati dalje u koaliciji, pitanja su na koja odgovore u medijima daju tek niže rangirani članovi stranke koji prilikom davanja izjava izgledaju kao da u rukama drže vrući krumpir, a u grlu imaju riblju kost.

Ni u IDS-u nisu presretni zbog pitanja na temu odnosa Jakovčić – Milanović, poručuju tek da je sve bio 'nespretni splet okolnosti i da o svom koalicijskom partneru misle sve najbolje'.

'Jakovčić je bio sebičan i ovim potezom udario je na Milanovićev ego. Mislim da to dugoročno nije dobro bez obzira koliko je projekt Brijuni rivijera dobar', kazao nam je jedan visokopozicionirani član Kukuriku koalicije želeći ostati anoniman.

Tinta na sporazumu o zajedničkom izlasku na izbore još se nije ni osušila, a sajam taštine u Kukuriku koaliciji već je proradio.

Jakovčićev u strahu da slučajno koalicija ne dobije izbore, što bi projekt Brijuni rivijera vjerojatno na duži period prolongiralo, pa on možda ne bi ni bio njegov potpisnik, a Milanovićev jer se nije mogao suspregnuti od javnog prozivanja partnera i činjenice da je želio kao premijer projekt privesti kraju. Iako je Hrvatska u konačnici dobila barem nešto na papiru, stvarni dobitnik je HDZ koji je uspješno udario tamo gdje je koalicija najtanja. Na ega njenih čelnika.