EUROLOBIST

Jakovčić u sukobu interesa jer ga plaća Danko Končar?

23.05.2015 u 19:44

Bionic
Reading

Na internetskoj stranici Europskog parlamenta objavljeno je da je europarlamentarac Ivan Jakovčić prijavio dodatno mjesečno primanje od 1000 do 5000 eura, koje dobiva kao član upravnog odbora tvrtke Afarak, objavio je središnji Dnevnik HRT-a

Sudeći prema tekstu objavljenom na stranicama tvrtke, piše hrt.hr, Jakovčić prima 3.500 eura kao član odbora, a još 1500 kao član povjerenstva za reviziju Afaraka. Jedan od najvećih dioničara tvrtke je Danko Končar.

Ideja kompanije je da se širi u Europi. Prema tome, poznavanje mogućnosti ili šansi koje Europa pruža bilo kom investitoru, bitna je komponenta koja je dovela do izbora gospodina Jakovčića kao predstavnika Hrvatske u Europskom parlamentu, kaže poduzetnik D. Končar.

Jakovčić je jedini zastupnik iz Hrvatske s takvim dodatnim poslom. No takve pojave dopuštene su Statutom i nisu rijetke u Europskom parlamentu, koji se često bori s dvostrukim interesima svojih zastupnika.

Europarlamentarci iz najjačih hrvatskih stranaka, HDZ-a i SDP-a, Andrej Plenković i Tonino Picula, odbili su komentirati tu temu.

'Ja mislim da je to veliki sukob interesa, da se treba istražiti, ali isto tako općenito mislim da se u Istri puno toga treba istražiti jer je u Istri puno poljoprivrednog zemljišta nakon prodaje završilo kao građevinsko zemljište', kaže Ruža Tomašić, zastupnica u Europskom parlamentu.

Davor Škrlec, zastupnik ORAH-a u Europskom parlamentu, kaže da 'to zapravo dovodi zastupnika u jedan moralni hazard zato što članstvo u upravnom odboru jedne multinacionalne kompanije znači da se dovodi u situaciju da u jednom trenutku ne bude objektivan.

Više pročitajte ovdje.