FAMOZNA GINETA

Jakovčić otkrio piće na kojem se planira obogatiti

Bionic
Reading

Novo bezalkoholno piće Gineta, plod suradnje istarskog župana Ivana Jakovčića i Jamnice, predstavljeno je danas na svečanoj promociji u vili Pollesini u Poreču

Prema riječima direktora Jamnice d. d. Ivice Sertića, Jakovčić je uložio recepturu, kompletan vizualni identitet, marketing, a prema ugovoru u prve dvije godine tvrtka istarskog župana Juniperus neće participirati ni u kakvoj dobiti, odnosno sve će reinvestirati u marketing.

'Suradnja je krenula u rujnu prošle godine kad nam je ponuđen ovaj koncept proizvodnje bezalkoholnog pića, a nama se uklopilo u naš proizvodni program jer nešto u tom smjeru smo i mi razvijali. Za par dana izaći će na tržište i taj naš proizvod, tako da smo zaokružili ponudu', kazao je Sertić, istaknuvši da je Jamnica dobila od Jakovčića 'gotov proizvod, samo za puniti'.

Koliko je Jakovčić u novi proizvod uložio, novinarima nije ovom prilikom otkriveno, osim da je za ovu godinu planirana proizvodnja milijun i pol komada bočica, na temelju čega je, prema Sertićevim riječima , planiran ukupni prihod oko pet do šest milijuna kuna.

Jučer je u Jamnici startala proizvodnja, a sljedećeg tjedna kreće i distribucija, najprije u Istri i Primorju, a zatim po cijeloj Hrvatskoj. Prodajna cijena bočice Ginete od 2,5 decilitra biti će 4,49 kn.

Župan Ivan Jakovčić na promociju Ginete dovezao se u društvu Tatjane Jurić, a uzvanicima je otkrio i recepturu po kojoj se tradicionalno u Istri radio ovaj osvježavajući napitak, spravljen od plodova smrička (borovice, klekovca), poznat kao voda od smričke.

Trećina brente (drvene bačve) ispunila bi se bobicama smričke, a zatim bi se do vrha ulila voda. Katkad bi se dodavale jabuke, a bogatiji bi ubacili naranče ili limun. Bobice bi za nekoliko tjedana lagano fermentirale, što je ovom osvježavajućem napitku davalo blago gazirani okus.

'Marketinška kampanja postavljena je tako da podsjeća na nešto što je tradicionalno', kazao je župan Jakovčić, istaknuvši da se s Ginetom 'vraćamo u mladost'. Naime, kako veli, riječ o izvornom istarskom napitku, koji je istovremeno prilagođen suvremenom načinu spravljanja bezalkoholnih gaziranih pića.

O Gineti Jakovčić je progovorio u kratkom intervjuu za Glas Istre, pojasnivši kako to da se odlučio za bezalkoholno piće kada se zna da je veliki ljubitelj vina.

'Moja neprijetvorna ljubav ostaje istarska malvazija i to se promijeniti neće. Ovdje se radi o povratku u poslovni svijet sa starom idejom, koja postoji petnaestak godina i koju je svojedobno pokrenuo moj prijatelj Željko Burić. On nije dalje razvijao taj poslovni projekt i ja sam ga odlučio ponovno pokrenuti u suradnji s Jamnicom. Riječ je o piću koje ima istarske korijene, a Istrijani ga poznaju kao smrikvu, vodu od smirkve, smričku… I dan-danas mnogi u svojim konobama imaju taj napitak pripravljen na tradicionalan način. U Istri se on već stoljećima radi od bobica brinja ili smirčke tako da se bobicama dodaje voda te onda stoji i uz laganu fermentaciju postaje ukusno osvježavajuće piće koje se pije u proljeće i ljeti. U nekim krajevima Istre mu se dodavala jabuka petrovka, a gdje se moglo naranča i limun te bi time okus bio još i bolji', ispričao je za Glas Istre Jakovčić.

Otkriva kako je osmislio kompletan marketing, a da se za okus i miris napitka odlučio na temelju desetak recepata koje je Jamnica pripremila.

Jakovčić
na spomen sukoba interesa odgovara: 'Nemam ništa skrivati. Prošle sam godine otvorio tvrtku naziva Juniperus, po istrijanski smrikva, koja je osnovana s ciljem obnove sela Sveti Juraj, ali budući da sam najavio odlazak iz politike i povratak u poslovni svijet, tvrtku ću koristiti i za druge poslovne projekte. Svjestan sam činjenice da trebam poštivati Zakon o sukobu interesa, ali ne mogu nikog natjerati da popije piće koje sam kreirao ako to neće.'

Kako bi izbjegao sukob interesa dok je na funkciji župana, Jakovčić je vođenje tvrtke prepustio odvjetničkom uredu Alena Kalčića. 'Za vrijeme trajanja mandata župana neću imati nikakve prihode od prodaje Ginete, a nakon toga namjeravam osnovati zakladu Gineta koja će financirati kulturne i sportske projekte prvenstveno u Istri', pojasnio je.