KUKURIKU USUSRET IZBORIMA

Jakovčić bi sastanak koalicije, no Milanović odlučuje

12.05.2011 u 15:26

Bionic
Reading

Na marginama međunarodne konferencije liberala u Poreču, predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić na pitanje hoće li se Kukuriku koalicija uskoro sastati kazao nam je kako smatra da bi to bilo vrlo dobro, no kada će doći do sastanka, prepušta da to procijeni kolega Zoran Milanović

U organizaciji IDS-a u Poreču se održava druga Međunarodna konferencija liberala, kojoj prisustvuju lideri i predstavnici deset zemalja iz 14 liberalnih stranaka. Među sudionicima su član Europskog parlamenta i predstavnik ALDE grupe Ivo Vajgl, potpredsjednik ALDE grupe u Odboru regija Bas Vekerek, pročelnik za financije u talijanskoj regiji Veneto Roberto Ciambeti iz Lega Nord, koordinator za međunarodne odnose Roger Albinyana i Saigi iz Katalonije, međunarodni tajnik VVD Pieter van de Stadt iz Nizozemske, potpredsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš.

Tokom dana očekuje se dolazak predsjednika Odbora za decentralizaciju Srbije i predsjednika LSV-a Nenada Čanka, budući da će sutra uslijediti i potpisivanje sporazuma o suradnji između LSV-a i IDS-a. Dolazak su najavili i Čedomir Jovanović, predsjednik srpske Liberalno-demokratske partije, te predsjednik Liberalne partije Crne gore Andrija Popović, slovenski liberalci Zdenka Cerar (LDS), Gregor Golobič (Zares) te iz Kosova Gjerg Dedaj (PLK). Iz domaće Hrvatske narodne stranke – liberalni demokrati (HNS) bio je najavljen dolazak Vesne Pusić, no navodno je spriječena zbog bolesti, a prema kuloarskim pričama Čačić nije stigao jer je jučer imao rođendan, pa će izaslanstvo HNS-a biti pojačano samo Jozom Radošom. Ima li izostanak Čačića i Pusić neko dublje značenje, pitali smo domaćina konferencije, istarskog župana i predsjednika IDS-a Ivana Jakovčića.

'Da budemo potpuno jasni, kolege iz HNS-a će biti tu danas i sutra. To uopće nema nikakve veze sa sadašnjom situacijom. Nažalost, Vesna je bolesna. Jučer sam se čuo s Vesnom i Ratkom, prema tome te spekulacije padaju u vodu', kaže Jakovčić. Na pitanje hoće li se Kukuriku koalicija uskoro sastati, veli kako smatra da bi to bilo vrlo dobro, no kada će doći do sastanka, prepušta da to procijeni kolega Zoran Milanović.

'Mislim da su ove iskrice zaista samo iskrice i prema tome svaki sastanak je dobrodošao', veli za tportal Jakovčić. IDS-ov lider nije precizirao hoće li Kukuriku koalicija imati zajednički izborni stožer ili neku vrstu koordinacije, ogradivši se da je prerano sad o tome govoriti. 'Bez koordinacije ne možemo pobijediti na izborima', izjavio je danas nakon radnog doručka s gostima uoči početka međunarodne konferencije liberala koja ima za cilj povezivanje i razvoj regionalizma u jugoistočnoj Europi, ali i omogućiti raspravu o iskustvima, kapacitetima i mogućnostima regionalne suradnje.

Kako veli župan, za jutrošnjeg radnog sastanka razgovarao je s gostima o procesu decentralizacije u Hrvatskoj i uopće o decentralizaciji u Europi te je 'lobirao da Hrvatska čim prije postane članica EU'.