NADA SE AUTONOMIJI ISTRE U EU

Jakovčić: Bez IDS-a se ne može i neće moći

07.07.2011 u 16:29

Bionic
Reading

Predsjednik Istarskoga demokratskog sabora (IDS) Ivan Jakovčić na današnjoj je konferenciji za novinare u Medulinu, u prostoru gdje je 1991. održan prvi sabor IDS-a, na kojem je izabran za predsjednika, kazao kako se ulaskom Hrvatske u Europsku uniju IDS-u pruža ključna prilika da ostvari ono što je temelj stranačke deklaracije, regionalna autonomija Istre

'To nam još predstoji, to je ono zbog čega je IDS prije dvadeset godina osnovan, to je nešto o čemu nema rasprave, nego samo želja za ostvarenjem tog cilja', poručio je Jakovčić, koji je na čelu te stranke 20 godina.


Dodao je kako će Istra biti uspješna samo ako bude multietnička, dvojezična te ako bude prava europska regija. Stoga je izrazio uvjerenje kako Istarska županija s IDS-om na čelu već sada stoji uz bok najboljih, najučinkovitijih i najperspektivnijih europskih regija.

Govoreći o svom djelovanju u stranci, Jakovčić je danas podsjetio kako je član IDS postao 19. siječnja 1991. na skupštini IDS-ova ogranka Joakim Rakovac u Poreču. Po njegovim riječima najveća je IDS-ova vrijednost to što je uspio politički 'probuditi' Istrane koji su devedesetih tradicionalno bili nepolitični, odnosno nisu rado težili politici.

'Politikom koju smo mi utemeljili i učvrstili na ovim prostorima Istra će riješiti pitanje nezaposlenosti, a dobit će, uz ostalo, i novu bolnicu', kazao je Jakovčić.

Potpredsjednik stranke i saborski zastupnik Damir Kajin kazao je kako je upravo IDS obilježio zadnjih 20 godina u Istri te postao jedna od najprepoznatljivijih političkih opcija u Hrvatskoj. 'Po IDS-u se danas Istra prepoznaje, a po IDS-u se, među ostalim, prepoznaje i hrvatska politička scena', istaknuo je Kajin koji je Jakovčiću tijekom proteklih 20 godina vođenja stranke jedino zamjerio izbor nekih kadrova.

'Jedna od najozbiljnih njegovih pogrešaka bila je izbor kadrova koji su nas poslije napuštali, poput Ivana Paulette, Ivana Heraka i Dina Debeljuha', ustvrdio je Kajin. Po njegovim riječima IDS danas mora sudjelovati u promjenama ove, kako je rekao, 'istrošene vlasti i boriti se za politiku decentralizacije' te sudjelovati u budućoj vlasti premda 'u toj budućoj vlasti o IDS-u možda ne misle baš isto'.

'Bez IDS-a se ne može i neće moći na ovim prostorima. Istra je poznata po vrhunskim vinima, maslinovu ulju i 'Uljaniku', ali jedan od najjačih istarskih brendova je IDS', poručio je Kajin.