UZNEMIRENO STANOVNIŠTVO

Jaki potresi prodrmali Dalmaciju i BiH

21.06.2009 u 13:21

Bionic
Reading

Seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske u nedjelju oko 12.54 sati zabilježili su jak potres s epicentrom između Selina i Nina, a uređaji Centra za seizmologiju Federacije BiH zabilježili su u nedjelju jak potres jakosti 4,6 stupnjeva po Richteru, nedaleko od Posušja u BiH, koji se osjetio u Dalmaciji i većem dijelu Hercegovine, izjavio je za Hinu načelnik Centra za seizmologiju Ivan Brlek

Prvi potres magnitude je prema Richteru iznosio M=4 stupnjeva, pa se može pretpostaviti da se u epicentru mogao osjetiti intenzitetom od VI stupnjeva Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice.

Poznato je da su potres osjetili stanovnici čitavog zadarskog područja.

Seizmološka službe Republike Hrvatske također je izvijestila da je danas u 13.20 sati zabilježen vrlo jak potres s epicentrom u Bosni i Hercegovini, u okolici Sela Mukinje kod Posušja, čija je magnituda prema Richteru iznosila M=5 stupnjeva, a koji se osjetio u cijeloj južnoj Hrvatskoj.

Potres je izazvao uznemirenost kod lokalnog stanovništva. Iako bi mogao prouzročiti štete, za sada nema dojava o posljedicama, rekao je Brlek.

Epicentar drugog potresa, prema njegovim riječima, bio je pet kilometara jugozapadno od Posušja prema granici s Hrvatskom.

Brlek je dodao da je potres u epicentralnom području iznosio šest stupnjeva po Mercallijevoj ljestvici.