NADA ZA DJECU S POTEŠKOĆAMA

Jahanjem i glazbom do ozdravljenja

08.07.2012 u 10:16

Bionic
Reading

Jedna od prvih udruga za rehabilitacijsko jahanje u Hrvatskoj, Nada koja od 2006. godine djeluje u Vrbovcu i sa svojih sedam konja pomaže u rehabilitaciji djece s teškoćama u razvoju, predstavila je novi humanitarni telefon putem kojeg možete donirati 5 kuna, a sve što trebate učiniti je pozvati 060 9015 ili direktno uplatiti svoju donaciju na žiro račun Zagrebačke banke pod brojem 2360000-1101897373. Iz udruge apeliraju na sve građane koji su u mogućnosti da se odazovu, i svojim prilogom pomognu udruzi Nada

Troškovi održavanja samo jednog konja veći su od 10 tisuća kuna godišnje a participacija učesnika u troškovima zanemariva je, tako da program terapijskog i rehabilitacijskog jahanja ne bi bio moguć bez oslonca na vanjske donacije i ostale aktivnosti kluba – kao što je primjerice rekreacijsko jahanje.

Rehabilitacija kod velikog broja poremećaja kod djece, kao što su mišićna distrofija, cerebralna paraliza, Downov sindrom, smetnje s vidom i sluhom, mentalna retardacija, autizam, multipla skleroza, ozljede mozga i leđne moždine, amputacije, poremećaji u učenju, poremećaji pozornosti s hiperaktivnošću (ADHD) neki su od najtežih zadataka s kojima se današnja medicina još uvijek hrva.

Dok se za njih ne pronađu odgovarajući lijekovi, jedan od dokazano najboljih načina za oporavak kao i kvalitetno osmišljavanje slobodnog vremena djece s ovakvim poremećajima jest doticaj sa živim bićima i prirodom. Jedan se pripadnik životinjskog carstva posebno istakao kao najbolji terapeut za djecu – konj. Naime njegove kretnje potiču i odgovarajuće pokrete kod pacijenta slične onima prilikom hodanja a također mogućnost kontroliranja konja, a u isto vrijeme i kontroliranja vlastitog tijela, kod pacijenata razvija osjećaj samopouzdanja i odgovornosti.

Na samom početku satovi terapijskog jahanja su se provodili na jednom konju, a provodila su ih 2 volontera za 10-ero djece s teškoćama u razvoju. Danas su kapaciteti znatno prošireni – Udruga posjeduje 7 konja, broj volontera se povećao na devet, a broj korisnika na trideset i dva. Nakon mnogih projekata koje je udruga organizirala i realizirala tokom godina postojanja, ove godine penju se i za stepenicu više, pa će u svoj rad s djecom sa posebnim potrebama uključiti i tzv. glazboterapiju u prirodi. U svijetu se glazboterapija pokazala kao jedan od najboljih načina za opuštanje i olakšan rad sa djecom.

Glazboterapija je relativno nov oblik terapije kojom se uz pomoć glazbe, plesa istrumenata i pjevanja liječe razne psihičke bolesti,bolesti ovisnosti i psihosomatske tegobe. Iznimno je velika i uloga glazboterapije u svakodnevnom opuštanju i jačanju zdravlja. Udruga će glazboterapiju organizirati u prirodi što će kod korisnika još više ojačati povezanost s prirodom i svojom unutrarnjim čuvstvima. Aktivnost glazboterapije će se organizirati 2 puta mjesečno po 2 sata za sve korsinike Udruge, a vodit će je glazboterapeutkinja i poznata glazbenica klasične glazbe Snježana Rucner uz pomoć svojeg gudačkog kvarteta Rucner. Ova je aktivnost posebice namijenjena svoj djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom koji se zbog svojih oštećenja ne mogu uključiti u ostale aktivnosti Udruge.

Program je besplatan za svu djecu sa posebnim potrebama kao i za pedagošku skupinu djece s poremećajem u ponašanju. Sve dodatne informacije koje vas zanimaju u vezi programa udruge Nada možete pronaći na njihovim službenim internetskim stranicama www.nada-vrbovec.hr na kojima su detaljno opisane sve njihove aktivnosti.