DRPIĆEV DESANT NA SPLIT

Jadrankamen dužan 218 milijuna kuna, radnici najavljuju 'cirkus na Rivi'

12.07.2012 u 12:34

Bionic
Reading

Dvjestotinjak radnika bračkog Jadrankamena i mještana Pučišća ponovno je krenulo u šetnju Splitom: pristigli su prvim jutarnjim trajektom, pa se šetnjom kroz grad zaputili prema Trgovačkom sudu, gdje je bilo zakazano prvo ispitno ročište u postupku stečaja nad tvrtkom. Velika gužva iznenadila je i suce pa su cijeli događaj prebacili u veliku dvoranu Općinskog suda u predgrađu Dračevac. Bračani predvođeni sindikalistom Tončijem Drpićem najavlju da će nakon završetku ročišta ponovno prošetati do stanova bivših direktora pa im pod prozorom 'zapjevati serenade'

'Pjevat ćemo im da nas ne zaborave, da vide da smo još uvijek tu i da smo živi', kazao nam je Drpić.

Zbog prošlomjesečnog nasrtaja na stečajnu upraviteljicu Anči Bašić, on i trojica njegovih kolega imaju zabranu približavanja na manje od 50 metara, pa su pred sudom napravili malu predstavu: metrom su pokušali izmjeriti točnu udaljenost od 50,5 metara, a nakon što mu je pravosudni policajac oduzeo metar - udaljenost je mjerio koracima.

Predsjednik suda Ivan Basić pokušao mu je objasniti da se zabrana ne odnosi na zgradu suda, no Drpić je na savjet odvjetnice ipak ostao izvan sudnice.

Na prvom ispitnom ročištu Jadrankamena trebalo bi se doznati stvarno stanje u nekadašnjoj tvrtki u vlasništvu Brune Orešara. Stečajna upraviteljica Bašić predstavit će potraživanja svih vjerovnika, uključujući i radnike, a očekuje se da će najveći vjerovnici (država, Erste banka i Centar banka) pristati pretvoriti svoja potraživanja u vlasničke udjele i naložiti Bašić izradu stečajnog plana i nastavak proizvodnje.

Preko tri sata trajalo je čitanje svih tražbina bračke tvrtke, koje su se po evidenci stečajne upraviteljice popeli do 218 milijuna kuna. Vjerovnicima prvog isplatnog reda - radnicima, Poreznoj upravi i Zavodu za mirovinsko osiguranje - priznata su gotovo sva potraživanja u iznosu od 46,6 milijuna kuna,a sporan je tek dio zahtjeva jednog radnika, koji traži 174 tisuće kuna za štetu nastalu povredom na radu. Među preostalim vjerovnicima najviše potražuje Erste banka (70 milijuna kuna), a tu je i Općina Pučišća s četiri milijuna kuna.

Sudnicu splitskog Općinskog suda dupkom su ispunili radnici Jadrankamena, a potporu su im došli dati i radnici preostale dvije upropaštene Orešarove tvrtke, Montera i Uzora. Sinikalist Tonči Drpić ostao je ustrajan u namjeri da ne ulazi u sudnicu, cijelo vrijeme sjedio je na stepenicama suda dok su mu kolege dojavljivali što se događa. Odvjetnica radnika Katja Jajaš nije imala primjedbe na iznos koji radnici potražuju, no Drpić je svejedno izjavio da 'ovaj postupak ne priznaje'.

Preko odvjetnice radnici su zatražili i izuzeće stečajne upraviteljice Anči Bašić zbog toga što se kao jedan od vjerovnika bila pojavila i tvrtka njene rođakinje s potraživanjem od 60 tisuća kuna. Premda je potraživanje povučeno, radnici upozoravaju da se ono u svakom trenutku može ponovno aktivirati i da zbog toga Bašić konstantno prijeti sukob interesa.

Očekuje se da će današnji postupak potrajati još nekoliko sati, a Drpić najavljuje da će nakon završetka radnici 'otići na Rivu činiti cirkus'.