MESIĆ ODLUČIO

Jadranka Kosor mandatarka nove vlade

03.07.2009 u 19:25

Bionic
Reading

Nakon cjelodnevnih konzultacija s parlamentarnim strankama, predsjednik Stjepan Mesić povjerio je u petak navečer mandat za sastavljanje nove vlade Jadranki Kosor

Predsjednik Stjepan Mesić temeljem ustavnih ovlasti uručio je mandat Jadranki Kosor nakon što mu je podastrla dokaz da ima potporu većine saborskih zastupnika. Naglasio je da se od ovog trenutka težište odgovornosti prenosi na HDZ, na stranke koje jesu ili odluče biti njezini koalicijski partneri i, u krajnjoj liniji, na Hrvatski sabor, te rekao da očekuje da nova vlada nastavi voditi vrlo jasnu i odlučnu proeuropsku politiku.

'Bilo koja hrvatska vlada pod vodstvom bilo kojeg premijera, bez ikakvih rezervi – 'ako' i 'kada' - mora nastaviti započete reforme, borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, punu suradnju s Haškim sudom, provođenje politike poštivanja i provođenja ljudskih i manjinskih prava i dovršiti proces povratka svih izbjeglih i prognanih', istaknuo je.

Naglasio je također da nijedna buduća hrvatska vlada ne smije otvoriti prostor sumnji da odstupa od antifašističkih temelja ove države. Zahvalivši na mandatu koji joj je dao, Kosor je rekla da 'od prve do zadnje riječi potpisuje' očekivanja koja je izrazio predsjednik Mesić. 'To će biti svakako temelj i uporište rada Vlade u sljedećem razdoblju', rekla je.

'Mogu reći da ćemo mi svi, odmah nakon što dobijemo povjerenje, svi ministri i ministrice ove vlade, započeti važne poslove koji su pred nama', rekla je Kosor i izrazila nadu da će nova vlada biti formirana u ponedjeljak. Naglasila je da će prvi od poslova koji će nova vlada 'pokrenuti i dovršiti biti rebalans državnog proračuna'. 'Smatramo to nužnim poslom koji moramo obaviti u ovom trenutku', rekla je.

'Nova vlada svakako će raditi na pronalaženju novih putova za izlazak iz krize, dodatnom jačanju gospodarstva, apsolutno na nastavku svih reformi', rekla je Kosor uključivši u tom i reformu državne uprave. Naglasila je i 'iznimno snažnu, bez odlaganja, borbu protiv korupcije i provođenje svih projekata koji su zacrtani u programu'.

Najavila je pritom da će program koalicijske vlade biti 'revidiran s obzirom na situaciju u kojoj se nalazimo'. 'Jedan od najvažnijih stupova rada Vlade bit će pronalazak izlaska iz krize vezano uz blokadu hrvatskih pregovora za ulazak u EU', nastavila je Kosor i izrazila nadu da će, kako je rekla, 'unatoč svim poteškoćama naš posao što se toga tiče završiti do kraja godine', navevši pritom donošenje svih reformi, zakona i podzakonskih akata i 'svega što je potrebno da bismo se prilagodili zakonodavstvu EU-a'.

'Vjerujem da ćemo uskoro, u mandatu švedskog predsjedanja, uspjeti deblokirati pregovore', rekla je Kosor. Zahvalila je predsjedniku Mesiću na ukazanom povjerenju i rekla da će se truditi opravdati to povjerenje te služiti narodu i svim građanima i građankama.

GUŽVA NA PANTOVČAKU

Prvi su u petak kod predsjednika došli predstavnici nacionalnih manjina. Prema protokolu, predsjednik Mesić je svakih petnaestak minuta primao po jednog od predstavnika, a prvi je bio zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin. Slijedili su Zdenka Čuhnil, Nazif Memedi, Šemso Tanković i Deneš Šoja. Potom su na konzultacije došli zastupnici srpske nacionalne manjine (SDSS), a zatim HSU, HSP, HDSSB, te IDS.

Predsjednik je u 17 sati primio HNS, a potom svakih pola sata predstavnike HSS-a, HSLS-a, SDP-a te HDZ-a. Čelnici HNS-a Radimir Čačić i Vesna Pusić rekli su Mesiću da HNS neće glasovati za vladu Jadranke Kosor.

Predsjednica HSLS-a Đurđa Adlešič izjavila je, nakon konzultacija, da HSLS daje potporu novoj vladi s mandatarkom Jadrankom Kosor. Dodala je da će koalicijski partneri unaprijediti međusobnu komunikaciju kroz osnivanje koalicijskog vijeća koje će razmatrati odluke vlade. Kazala je da se koalicijski sporazum neće mijenjati u glavnom sadržaju, no da očekuje od nove vlade energičniju borbu protiv krize, piše HRT.

Čuhil, Memedi, Tanković i Šoja dali su i načelnu potporu Kosor kao mandatarki nove vlade. Već su potpisali njezinu premijersku kandidaturu.

Radin je rekao da želi razgovarati o novim okolnostima koje su nastale zbog smjene na premijerskom čelu. 'Moramo pretresti iznova program i ono što smo potpisali sa Sanaderom', rekao je Radin nakon konzultacija s Mesićem. Naglasio je da on nije dao potpis potpore novoj mandatarki, već je to vjerojatno učinio HSP, što smatra iznenađenje.
Za SDSS-ova čelnika Milorada Pupovca to je razlog da razgovori u koaliciji zapravo počnu otpočetka.

Popovac, naime, drži da se u slučaju proširenja ili smanjenja koalicije mora dogovoriti i nov koalicijski sporazum, što - kako je rekao - priču vraća na početak. Kao drugi uvjet za sudjelovanje u vladi Jadranke Kosor, Pupovac je naveo osnutak koalicijskog vijeća koje bi funkcioniralo u redovitim konzultacijama svih članova i razgovoru o svim važnim temama prije no što se o njima raspravlja.

HSP-ov zastupnik Danijel Srb potvrdio je da je njegov potpis na popisu zastupnika koji podupiru Jadranku Kosor kao mandatarku nove vlade. No, na konferenciji za novinare u Saboru predsjednik stranke Anto Đapić rekao je da to ne znači da nova vlada može bezuvjetno računati na potporu HSP-a. 'Naš načelni stav je da stranka koja ima najviše mandata može predložiti mandatara nove vlade i zato smo dali potpis potpore', rekao je Đapić.