DARINKO KOSOR OŠTRO O POVJERENSTVU

'Jadni zastupnici režirali tragediju u Saboru'

13.10.2010 u 11:40

Bionic
Reading

Bila je to tragedija u Saboru, zahvaljujući jadnim zastupnicima i oporbe i vladajuće većine, koji nisu postavljali prava pitanja odbjeglom teatrologu, čijem se skandaloznom i drskom istupu sad svi dive, a glorificiraju ga i mediji, ocjena je HSLS-ovog šefa Darinka Kosora na temu jučerašnjeg svjedočenja Ive Sanadera pred saborskim Istražnim povjerenstvom za Inu

'Glorificiranje nastupa Sanadera kao velikog marketinškog doktora je neprihvatljivo jer se on dobro pripremao posljednjih godinu dana novcem poreznih obveznika, ali njegov nastup više govori o saborskim zastupnicima koji su u povjerenstvu i koji su ga ispitivali', upozorio je Kosor

Štoviše, posebno je zgrožen SDP-ovcima koji, kako kaže, samo što Sanadera nisu pohvalili i pozvali ga u svoju stranku.

'Bivši premijer se groteskno ismijavao hrvatskom narodu, a ne tim jadnim zastupnicima koji ne znaju ni pitanje postaviti. To ne može biti, jer je to osoba koja je ostavila svoj narod i koja se spominje u nizu afera, a pojedini zastupnici su komentirali da je svjedočio objektivno i samo što ga nisu pozvali u stranku', ogorčeno je istaknuo Kosor.

'No dokaz je to i da Sabor ne vrši svoju ulogu kontrole izvršne vlasti, smatra Kosor, koji u ime HSLS-a, a po uzoru na skandinavske zemlje, predlaže 'formiranje Stalnog odbora za nadzor

Objasnio je da bi 'to tijelo činili najviši dužnosnici političkih stranaka vlasti i oporbe, a imalo bi ovlasti trećinom stalnih članova provoditi istrage u javnoj upravi te dobivati sve materijale i odluke s vlade, što bi bio jedini način da jednom za svagda prestanu priče o tome da nitko ništa ne zna'.

Što se tiče pitanja koja nisu bila postavljena, predsjednik Središnjeg vijeća i ekonomski strateg HSLS-a, Davor Žmegač i Josip Budimir, istaknuli su da nitko nije postavio pitanje o tome što će do kraja godine isteći svi strateški ugovori za nabavu plina za Hrvatsku, a novi ugovori nisu potpisani.

Pitanja koja je trebalo postaviti, smatraju HSLS-ovci su: 'U kojem je to interesu hrvatske države, u koji se zaklinje vlast, bila zamjena dionica? Zašto se od te zamjene odustalo kad je MOL-ova dionica potonula? Čemu izdvajanje plinskog biznisa i podjela na profitabilni i neprofitabilni dio te vrijednosti njihovih kalkulacija, o čemu javnost nema informacija? Zašto plin prodajemo po nižim cijenama, zašto Ina ima monopol i zašto industrija ne može kupovati jeftiniji plin?'

To su, ističu, bitna pitanja i za gospodarstvo u cjelini, koje grca u problemima, pa je čak jučerašnji stečaj Kamenskog ostao u sjeni 'nebitnog događaja u Saboru'. No to, dodaje Kosor, pokazuje i moralnu, a ne samo gospodarsku krizu koju ova vlada ne zna i ne može riješiti.

Zato je 'Vladu pozvao da raspiše izbore i građane riješi muke. To je jedini način, zaključuje Kosor, pri čemu ističe da su izbori potrebni upravo zbog građana, a ne političkih stranaka, te najavljuje da će HSLS samostalno izaći na izbore i da mu se fućka za to koliko će njegova stranka imati zastupnika u Saboru: tri, 13 ili nula. Ali ovako više, s ovom vladom, jednostavno ne ide dalje'.

'Novi su izbori nužnost jer bez pozitivnog šoka do kojeg bi doveli novi izbori, neće doći do provedbi društvenih reformi',zaključuje Kosor.