PORUKA MEDICINSKIH SESTARA

'Jaco, skini broš Bijelo srce, jer ga ne zaslužuješ nositi'

18.03.2011 u 14:20

Bionic
Reading

Jadranka Kosor, još kratko premijerka Republike Hrvatske, neki dan nosila je broš Bijelog srca – 'Jaco, molimo te, skini broš Bijelo srce i nikada ga više nemoj nositi, jer to je simbol sestrinstva koji ti ne zaslužuješ nositi!', poručile su premijerki iz novoosnovane sestrinske građanske inicijative Medicinske sestre Hrvatske ♥ Osma sila

'Simbol srca označava brižnost, znanje i humanost koji okružuju rad i duh sestrinstva. Bijelo srce je ujedno i uniformni simbol za medicinske sestre diljem svijeta. Srce je bijele boje jer sadrži sve boje, naglašavajući prihvaćanje svih ljudi. Bijela boja ujedno ima opću povezanost sa sestrinskom srbi, higijenom i udobnošću širom svijeta. Oblik srca ukazuje na humanost i središnje mjesto koje sestrinstvo i medicinske sestre imaju u kvalitetnoj zdravstvenoj skrbi. Takve vrijednosti se ne nalaze u aktualnoj vlasti ni njezinoj šefici', istaknuli su.

Napomenuli su da su više puta tražili akciju premijerke i da nikad nisu dobili ništa 'osim jeftinog dopisa Ureda premijerke da je problematika upućena nadležnom ministarstvu na postupanje, a svi znaju da ministar Darko Milinović i zastupnik Hebrang štite elitu iz Hrvatske komore medicinskih sestara'.

Prozvale su nekadašnjeg ministra zdravstva Andriju Hebranga da je u privatizaciji pod njegovom kapom unazadio položaj medicinskih sestara u primarnoj zaštiti.

Sestrinska građanska inicijativa Medicinske sestre Hrvatske ♥ Osma sila javnosti se obratila svojim apelom povodom, objasnili su, informativno-dokumentarnog aktivističkog filma 'Crni oblak hrvatskog sestrinstva ♥ (r)Evolucija' čija će premijera biti u četvrtak, 12. svibnja 2011. godine, na Međunarodni dan sestrinstva.

Film je nastao na temelju informacija u zdravstvu koje su posljednjih deset do dvadeset godina prikupljale hrvatske sestre i istraživački novinari.

Medicinske sestre su najbrojnija profesija na svijetu, a više od 33 tisuće medicinskih sestara i tehničara čini ih u Hrvatskoj brojnijima i od vojske te nekih drugih profesija.

Medicinsko osoblje okupljeno u spomenutu inicijativu smatra da mu prava krše kako Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, tako i profesionalna udruženja te različite interesne skupine.

Istaknuli su kako su čelnici sestrinskih organizacija umjesto da osluškuju članstvo i njihove potrebe, naročito u sklopu prilagodbe Europskoj uniji, potrošili mnoštvo vremena samo na centralizaciju vlasti i financijskih sredstava te vođenje međusobnih ratova.

'Ne želimo biti robovi nikome, ni nesposobnoj HDZ-ovoj vlasti koja 11 puta pokreće zdravstvenu reformu, ni Hrvatskoj komori medicinskih sestara (HKMS) čije rukovodstvo koristi svoju nelegitimno uzetu fotelju za interese svojih prijatelja i članova obitelji', poručili su.

U svom obraćanju javnosti upozorili su i na korupciju u zdravstvu.

'Nedostaje medicinskih sestara i tehničara u sustavu zdravstva, a na burzi čekaju tolike kolegice i kolege koji ne mogu dobiti posao ako ne plate glavnoj sestri ili nekom drugom kako bi mogli dobiti posao ili samo mogućnost odrađivanja staža', kazali su.

Medicinske sestre iz ove novoosnovane građanske inicijative su se požalile kako su u primarnoj zdravstvenoj zaštiti učinjene čistačicama, blagajnicama i laboranticama te gotovo domaćicama.

Nadležne zdravstvene strukture su upitale gdje je nestalo zdravlje prema Andriji Štamparu, koji se zalagao za zdravstvenu zaštitu svih građana.

Foršpan filma o položaju medicinskih sestara u Hrvatskoj može se pogledati ovdje